Főoldal > DIÉTA > Az első számú szuperétel: ezért főzz olívaolajjal!

Az első számú szuperétel: ezért főzz olívaolajjal!

ételolívabogyóolívaolajvitamin
0

Írta:

Az olívaolaj áldásos hatása régóta ismert, ez az ízletes zsírfajta azonban nem csak a szíved egészségét védi. Tudtad például, hogy az olajbogyó és az olívaolaj kiváló E-vitamin forrás, valamint A- és K-vitamint, vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz?

Ezen kívül aminosavakban sem szenvednek hiányt. A bennük található vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően az olajbogyó és az olívaolaj kiváló a szem, a bőr, a csontok és a sejtek egészségének a megőrzése érdekében, emellett az immunrendszert is erősíti.

Érdekes tények az olajbogyóról és az olívaolajról

1. Az olajbogyó 18-28 százalékát a benne található olaj teszi ki.

2. Az olívaolaj körülbelül 75 százaléka a szív egészségét védelmező, egyszeresen telítetlen zsírsavból áll.

3. Az olívaolaj elősegíti a gyorsabb emésztést és a tápanyagok felszívódását, beleértve a kritikus, zsírban oldódó vitaminokét is (ez az egyik oka, hogy a zsírmentes salátaöntetek egyáltalán nem tesznek jót a testednek).

4. Az olívaolaj természetes formában koleszterin-, nátrium- és szénhidrátmentes.

olaj2.jpg ()

5. Amíg a legtöbb ember úgy gondolja, hogy a mélyzöld olívaolaj magasabb minőséget képvisel, a szín egyáltalán nem számít. A zöldebb olaj zöld árnyalatú olajbogyóból származik (a fekete olajbogyóból pedig halványsárga olajat kapunk).

6. A népi gyógyászatban a sokoldalú olívaolajat szinte mindenre felhasználják, az izomfájdalom és a másnaposság csökkentésétől az afrodiziákumként való alkalmazásáig.

7. Mondj búcsút a vajnak, és használd az olívaolajat a reggeli pirítósodra és a krumplira kenve, vagy akár a főtt kukoricát is meglocsolhatod vele.

8. Az olívaolajat nem szívják be annyira az ételek, így a sült fogások is kevésbé lesznek zsírosak, mintha másfajta zsiradékot használnánk.

9. Ha hűvös, sötét helyen tároljuk, az olívaolaj minimum két éven át megőrzi a minőségét.

10. Csökkentsd a kedvenc receptjeidben a koleszterint, és helyettesíts egy egész tojást egy tojásfehérjével és egy teáskanál olívaolajjal.

11. Növeld a sütemények eltarthatóságát olívaolaj felhasználásával. Az E-vitaminnak köszönhetően az olívaolaj megőrzi a sütőben készített finomságok frissességét.

12. Hagyd ki a salátában található kenyérkockákat és bacon falatokat, és helyettesítsd ezeket olajbogyóval, ami a sós íz mellett egy adag rosttal is megspékeli az étkezést.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X