Főoldal > DIÉTA > Jöhet a fogyi szuri?

Jöhet a fogyi szuri?

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Azok, akik állandó harcot vívnak a kilóikkal, szinte mindent hajlandók kipróbálni, hátha el&

Azok, akik állandó harcot vívnak a kilóikkal, szinte mindent hajlandók kipróbálni, hátha elérik végre a kellő hatást. És a legtöbbször hiába is mondják a szakemberek, elfogadni nehéz a tényt, hogy a legjobb, ha kevesebb kalóriabevitel mellett többet sportolunk. Mert hát lássuk be, igen egyszerűnek hangzik, kivitelezni annál nehezebb, pláne, ha enni nagyon szeretsz, de a mozgáshoz nincs kedved vagy elég időd. Így sokszor aztán maradnak azok a módszerek, amelyek könnyebb lehetőségét ígérik a fogyásnak. Ezek közül lehet majd az egyik legnépszerűbb az egereken most tesztelt fogyasztó szuri. Két egymást követő oltás hatására ugyanis gyors és jelentős mértékben fogytak a túlságosan sokat evő és ezért elhízott egerek.

Csak egy szuri

Keith Haffer, a Braasch Biotech LLC vakcinafejlesztő cég kutatója eredetileg az élelmiszeripari kutatásai során azt vizsgálta, hogy az agyban és a gyomorban megtalálható szomatosztatin adásával elérhető-e, hogy a sertések húsa kevésbé legyen zsíros, a tehenek pedig jobban tejeljenek. Az ezt célzó kísérletek során vetődött fel aztán az ötlet, hogy talán a kövér egerek lefogyasztása is megkísérelhető a vakcina alkalmazásával. Mivel az elhízott egér az emberi kövérség modelljeként szerepelt a kísérletsorozatban, így ha sikerrel járnak a kutatók, hamarosan jöhetnek az emberi kísérletek.

szuri2.jpg ()A hizlaló étrendet követő kövér egereket két nagy csoportra osztották a kísérlet során. Az egyik csoport tagjai a kutatás első napján, majd a 22. napon kaptak szomatosztatin fehérjét tartalmazó injekciót, míg a másik csoport tagjai biztosították a kontrollt. A tudósok azt tapasztalták, hogy a kontroll egerek, amelyek ugyanazt a kalóriadús tápot ették, mint a vakcinát kapó állatok, szépen híztak tovább, míg a vakcinával oltott csoport tagjai már az első héten súlyuk 20 százalékát leadták és a fogyásuk hasonlóan folytatódott a továbbiakban is. Márpedig ez igen biztatóan hangzik.

Valóban segít?
 
A kísérletről Keith Haffer az elhízással foglalkozó legutóbbi Obesity 2012 kongresszuson számolt be, viharos vitát indítva el ezzel. Az egyik szakértő ugyanis úgy vélte, hogy bár a testsúly csökkentése fontos cél, ám az elhízás és a teljes anyagcsere betegségcsoport kezelése ennél sokkal összetettebb feladat, mert a szomatosztatin a testben lévő valamennyi hormon szintjét valamilyen irányban megváltoztatja. Ez jelenti a gondot Sabyasachi Sen szerint is, mert úgy látja, hogy a teljes jéghegynek nem elég csak egyetlen csúcsát eltalálni.

Azonban a felmerülő kétségek ellenére is tovább folynak a kísérletek, és a sokak által várt emberi vizsgálatok is megindulhatnak akár egy éven belül, annak ellenére, hogy az esetleges mellékhatások kizárása miatt lehetséges, hogy még további állatkísérletekre is szükség lesz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X