Főoldal > DIÉTA > Ezért nem fogysz: A leggyakoribb diéta tévhitek

Ezért nem fogysz: A leggyakoribb diéta tévhitek

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Úgy érzed, életed szinte másról sem szól, csak a fogyókúráról? Újabb &

Úgy érzed, életed szinte másról sem szól, csak a fogyókúráról? Újabb és újabb diétán vagy túl, mégsem lesz tartós az eredmény, mert a kilók, amilyen lassan mentek le rólad, olyan gyorsan kúsznak vissza észrevétlenül? Gondoltál már arra, hogy valamit rosszul csinálsz? Számolj le a tévhiteiddel.

1. A fogyókúra nem diéta

De bizony igen. Sőt! Amennyiben csaknem mindig küszködsz a kilóiddal, érdemes lenne elfelejtened a fogyókúra szót, és tudatosítanod magadban a diétázom kifejezést. Tudnod kell ugyanis, hogy a különbség a két szó között számodra óriási: míg a fogyókúra ideig- óráig tart, addig a diéta akár egy életen át is elkísérhet, különösebb megerőltetés nélkül. Tehát ne légy a magad ellensége, válaszd a gyors eredményt ígérő drasztikus, sokszor önsanyargató módszerek helyett, az általad vagy egy szakember által összeállított, egészséges, kalóriatartalomban megfelelő, vitaminokban és rostokban gazdag étrendet, amit magadévá tudsz tenni és akármeddig meg is tudsz tartani. Ha így teszel, megismerhetsz olyan új alapanyagokat is, mint a köles, a barnarizs, a zabliszt, amellett, hogy a konyhai repertoárodba is beépíthetsz új konyhai technikákat, mint például a párolás, amelyeket az eltervezett diétád után is alkalmazhatsz, alakod megőrzéséhez.

2. Lefogyok, ha nem eszek

Nos, ez egy igazi nagy tévhit. Persze valóban veszítesz a súlyodból, ha nem eszel, ám ezzel tartós eredményt nem tudsz elérni. Aki nem eszik, annak a szervezete ugyanis el kezd raktározni, ráadásul a zsírszövetekben, mert a tested védekezik az ellen, hogy mindent kiürítsen. Mivel pedig a zsírszövetekbe raktároz, hát az izmot kezdi bontogatni, onnan véve el a tápanyagot. Azaz, míg szépen nő testzsírszázalékod, addig egyre kevesebb erőd lesz. Márpedig biztos nem ezt akarod!  Tehát a javaslatunk az, hogy meg se forduljon a fejedben a huzamosabb koplalás gondolata (persze nem az egy héten egy napos böjt kúrára gondolunk, hiszen az még fel is frissítheti a szervezeted). Inkább étkezz naponta legalább ötször úgy, hogy a nap kezdetén eszed a legtöbbet, s a nap legvégén a legkevesebbet. Azért pedig, hogy soha nem legyen éhségérzeted, iktass be akár két óránként egészséges nasit, mint a répa, uborka, pár szem dió vagy korpás keksz. Ezek nem hizlalnak, de elnyomják az éhségérzeted.  

diet2.jpg ()3. Elég a diéta, mozogni nem kell

Ha nem szereted a sportot, akkor van egy rossz hírem. E nélkül, csak ideig- óráig lehetsz sikeres a súlyvesztésben . Azzal, ha nem eszel ugyanis, lehet, hogy le tudsz fogyni, de ettől még nem lesz szép alakod, sőt lehet, hogy igencsak megereszkedik a bőröd, ha sok kilót adsz le. Ahhoz, hogy a zsír izommá alakuljon egyszerűen muszáj mozogni is. Nem kell azonban rögtön egy komoly edzőtermi tréninget vízionálnod, a legjobb, ha gyors gyalogolva mész bárhová, mert ennek van a legjobb zsírégető hatása, s a minden napjaidba egy kis súlyzós edzést is beiktathatsz a várt eredmény elérése érdekében.

4. Bármi, bármennyi csak diétás legyen

Ez sem igaz. A gyártók ugyanis rég rájöttek arra, hogy amennyiben termékeiket azzal hirdetik, hogy csökkentett kalóriatartalmuk van, azaz diétások, akkor azok, akik igyekeznek figyelni a körvonalaikra, előszeretettel veszik meg ezeket a cuccokat.  Ám vigyázat! A cukorbetegnek készült árukban édesítőszer helyettesíti a cukrot, sőt azzal is jó, ha tisztában vagy, hogy az ostyafélékben megtalálhatók a szénhidrátok és a zsírok is. Nem hiányzik a cukor a neve alapján megtévesztő light elnevezésű termékekből sem, csupán kevesebbet használnak belőle, illetve édesítővel helyettesítik, ami persze szintén tartalmaz hizlaló anyagokat. Egyébként a barna cukor kalóriatartalma is megközelíti a fehér cukorét, sőt így van ez a méz esetében is.  

Persze, minden készétel és gyorskaja, illetve a különböző előre elkészített szószok is tele vannak cukorral, ezért jó, ha minél több mindent megpróbálunk mi magunk elkészíteni. Nyilván nem akarjuk mi a cukrot mumusnak kikiáltani, hiszen nem szabad elhagyni étrendünkből, csak csökkentsük a mennyiséget, és lehetőleg ne finomított formában fogyasszuk, mivel így gyorsan felszívódik és le is rakódik. Emellett pedig a teljes kiőrlésű vagy durumlisztből készült termékeket részesítsük előnyben.

5. Ha neki megy, nekem is menni fog

Rengeteget olvashatsz a sztárok különféle fogyókúra receptjeiről, amelyek azt ígérik, hogy pár nap alatt ledobhatsz számos kilót. De gondolj csak bele, mennyi valós alapja van annak, hogy egy sztár pusztán vízen és kenyéren élve lenyom akár napi nyolc órát a munkahelyén, aztán rohan az edzőterembe, majd haza, hogy összerántson egy vágyfokozó vacsorát a szerelmének, akit a Szerelem Istennőjeként vár a megterített gyertyafényes asztalnál? Ugyan már! Ha kicsit is átgondolod, rájössz, hogy ez illúzió. Ne támassz tehát magaddal szemben túlzott, nem kivitelezhető elvárásokat, inkább tűzz ki apró elérhető célokat, és vedd is komolyan a szándékaidat. Ha pedig szükséges, kérd ki szakember véleményét, hogy ne kínszenvedés legyen a fogyókúra, hanem az életmódváltásod egyik alapja.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X