Főoldal > DIÉTA > Ínycsiklandóan édes, mégis fogyaszt – mi az?

Ínycsiklandóan édes, mégis fogyaszt – mi az?

édességtáplálkozás
0

Írta: and

A jó és hosszan tartó diéta alapja a sok zöldség mellett a megfelelő mennyiségű gyümölcs

A jó és hosszan tartó diéta alapja a sok zöldség mellett a megfelelő mennyiségű gyümölcs fogyasztása is. Ezek ugyanis vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Sokan azonban nem szeretik, vagy egyszerűen már unják magukban enni a gyümölcsöket, és közben eszükbe sem jut, hogy jól kombinálva az alkatrészeket, olyan édességeket is készíthetnek belőlük, melyek még csak nem is hizlalnak!

A kecske is jól lakjon, de a káposzta is megmaradjon

Szinte megoldhatatlannak tűnik a feladat, de mégis léteznek olyan desszertek, melyek megfelelnek a kitételnek: ne hizlaljon, de elégítse ki édesség utáni kínzó vágyunkat. Az alábbi nyalánkságokat akkorra ajánljuk, amikor már kellőképpen benne “gyalogolsz” a fogyókúrádban, mert ekkor már úgy érzed, bármit hajlandó vagy megtenni egy kis édességért. Ráadásul, könnyen elkészíthetők is.

Amaretto

Ezt az édességet semmiképp ne hagyd ki a diétás étrendedből főképp télen, amikor jobban kívánod is az olajos magvakat, jótékony hatásuk miatt. A mandula magas magnézium tartalmú csonthéjasunk, mely egyrészt meggátolja a szénhidrátok felszívódását és segíti a zsírégető anyagok gyors felépülését, másrészt hozzájárul a szív megfelelő működéséhez, ami a kilókkal folytatott harcban fontos szereppel bír. Nem utolsó sorban a bőrödnek is jót teszel a fogyasztásával.   

Hozzávalók:

– kb. 20 dkg mandula
– 2 tojás
– ízlés szerint édesítőszer és mandulaaroma

Elkészítése: Törd össze vagy daráld apróra a mandulát. Válaszd szét a két tojást, a fehérjéket verd kemény habbá. Ebbe forgasd bele a durvára tört mandulát, majd ízlés szerint adj hozzá édesítőszert és mandulaaromát. Ezután tegyél egy tepsibe sütőpapírt, majd tégy rá kis halmokat a masszából. Hagyd így pihenni egy órán át, végül tedd be az előmelegített sütőbe. Süsd 180 fokon kb.15 percig, amíg a tetejük megbarnul. Hagyd kihűlni, és tálalhatod is.    

turo2.jpg ()Epres krémtúró

Az eper inkább nyáron fogyasztott, közkedvelt gyümölcsünk, bár most már mirelit formában bármikor hozzáférhető, kiváló zsírégető, mert magas rosttartalma beindítja az emésztési, ezen keresztül pedig a fogyási folyamatokat is. Ezen kívül ásványi anyagokban és vitaminokban (elsősorban C-vitaminban) gazdag, méregtelenítő hatású gyümölcsünk, így a diétázók kedvencei között szerepel.

Hozzávalók:

– kb. fél kiló eper
– 250g sovány túró
– ízlés szerint édesítőszer és vanília aroma
– 1 dl tejszín

Elkészítése: Tisztítsd meg (ha mirelit, akkor olvaszd ki) az epret, majd keverd össze a túróval. Ezután ízesítsd kedved szerint édesítőszerrel és vaníliaaromával. Ezután öntsd a masszát turmixgépbe, és keverd össze alaposan. Végül az 1 dl tejszínt verd habbá, és keverd a pépbe, majd tedd hűtőbe. Tálalás előtt szórd meg egy kevés dióval.

Almás-túrós sütemény

A „doktor almaként” is híressé vált gyümölcsünk gyakorlatilag az év bármely szakában könnyen hozzáférhető. Mindegyik fajtája rengeteg rostot és antioxidáns tartalmaz, amelyek serkentik az emésztést, míg a vértisztító tulajdonságuk révén a méregtelenítés folyamát is elősegítik. Ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaznak és rendkívül gazdagok C-vitaminban, ezzel szerepet játszanak a zsírsejtek lebontásában, és még az anyagcsere-folyamatokat is felgyorsítják.

Hozzávalók:

– néhány szem alma
– két nagymarék túró
– 2 tojás
– kis (ehető!) citromhéj
– ízlés szerint édesítőszer

Elkészítés: Hámozd meg az almákat és szeleteld fel, majd fektesd a szeleteket egy kivajazott tepsi aljára. A két nagy maréknyi túrót keverd el a két tojással, ezután reszelj rá egy pici citromhéjat, valamint adj hozzá ízlés szerint édesítőszert. Ezt követően kend el a masszát az alma tetején, majd rétegezz rá még egy sor gyümölcsöt. Végül tedd az előmelegített sütőbe. Körülbelül 15 perc alatt készre sül. Vedd ki, tedd félre, és hagyd egy kicsit kihűlni, mielőtt nekiesnél.

Joghurt kehely

A bogyós gyümölcsök egytől egyig rengeteg rostot és antioxidánst tartalmaznak, amelyek nemcsak az emésztést serkentik, de vértisztító tulajdonságuk révén a méregtelenítés folyamát is elősegítik. Ezen kívül rendkívül gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban is. Jótékony hatással bírnak a csontokra, de még az agy működésére is.

Hozzávalók:

– 6 dl gyümölcs joghurt
– 1 csomag zselatin
– 3 dl tejszín
– bogyós gyümölcsök
– ízlés szerint édesítőszer

Elkészítés: Fogd a 6 dl gyümölcsjoghurtot, és forrald össze egy csomag zselatinnal. Aztán keverj hozzá 3 dl tejszínt, és szórj bele tetszés szerint mindenféle bogyós gyümölcsöt. Majd mérd ki a masszát poharakba, tedd hűtőbe, és várd meg, hogy teljesen megdermedjen. Végül édesítsd ízlés szerint édesítőszerrel.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X