Ünnepeld az idei Húsvétot igazán egészséges receptekkel! Készíts a tavasz első zöldsé
Ünnepeld az idei Húsvétot igazán egészséges receptekkel! Készíts a tavasz első zöldségeiből kalóriaszegény és ínycsiklandózó finomságokat.
Spárga tárkonyos krémszósszal
Ez a szósz vetekszik a legédesebbekkel és a legkrémesebbekkel, ám jóval kevesebb kalória és zsír van benne.
Hozzávalók:
2 csomag zöldspárga
1 doboz zsírszegény natúr joghurt
6 teáskanál light majonéz
1 teáskanál szárított tárkony (frissből 4 teáskanálnyi kell)
2 teáskanál dijoni mustár
Pár csepp citromlé
Bors
Elkészítése: a spárga kemény végét vékonyan pucold le. Forralj fel vizet egy edényben, majd tedd bele a spárgát. Fedd le és főzd a gőzben 4 percig, hogy enyhén ropogós maradjon. Közben keverd össze a joghurtot, a zsírszegény változatú majonézt, a tárkonyt, a citromlét, egy kis vizet, a mustárt és a borsot. Ezzel el is készült a szósz, amit a főtt spárgára rakhatsz. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Tápanyagadatai: a recept 4 adagos. 1 adag 114 kalóriát tartalmaz, 7 g zsírt, 10 g szénhidrátot és 4 g fehérjét.
Brokkolis-kecskesajtos felfújt
Ha igazán le akarod nyűgözni a családot, készítsd el ezt a szuflét! Meglepően könnyű a recept, az egyetlen trükk, hogy az elkészült finomságot rögtön asztalra kell tenni, mielőtt összeesne.
Hozzávalók:
Másfél csésze brokkoli
1 teáskanál vaj
1 teáskanál extra szűz olívaolaj
2 teáskanál teljes kiőrlésű liszt
1 és negyed csésze zsírszegény tej
1 teáskanál dijoni mustár
Szárított rozmaring
Egy csipetnyi só
Fél csésze szétmorzsolt kecskesajt
3 nagy tojás kettéválasztva plusz 2 tojásfehérje
Pár csepp szójatej
Elkészítése: melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Közben pár perc alatt párold meg a brokkoli rózsákat. Hevítsd fel a vajat és az olajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a lisztet. 1 percig főzd, míg karamell színű lesz. A tejet, a mustárt, a rozmaringot és a sót is tedd hozzá állandó kevergetés mellett. Vedd le a tűzről és rögtön add hozzá a kecskesajtot és 3 tojássárgáját. Verd fel géppel az 5 tojásfehérjét, aminek a felét finoman add hozzá a tejes keverékhez pár csepp szójatejjel kiegészítve. A maradék tojásfehérjét is add hozzá óvatosan, majd a brokkolit is, egyenletesre keverve. Tedd kerámia sütőedénybe, és süsd 20-25 percig. Azonnal tálald!
Tápanyagadatai: a recept 4 adagos. 1 adag 254 kalóriát tartalmaz, 17 g zsírt, 10 g szénhidrátot és 16 g fehérjét.
Répatorta
A répatortáról az emberek többsége azt hiszi, hogy igen egészséges, pedig bővelkedik zsírban és kalóriában is. Ebben a változatában azonban 40%-kal kevesebb kalória és 50%-kal kevesebb zsír van. Zsírszegény tejjel és ananásszal tedd még könnyedebbé.
Hozzávalók:
Tésztához:
Egy csészényi aprított ananász
Két csésze teljes kiőrlésű liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
Fél teáskanál só
2 teáskanál őrölt fahéj
3 nagyobb tojás
Másfél csésze nyírfacukor
¾ csésze zsírszegény tej vagy szójatej
½ csésze növényi olaj
1 teáskanál vanília kivonat
4-6 répa lereszelve
¼ csésze édesítetlen kókusztej
½ csésze aprított dió
Mázhoz:
300 g zsírszegény krémsajt
½ csésze átszitált természetes cukor
2 teáskanál vanília kivonat
2 teáskanál kókuszreszelék
Elkészítése: melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Közben aprítsd össze az ananászt, egy részét hagyd meg aprítva, másik részét turmixold le. Keverd össze a teljes kiőrlésű lisztet, a szódabikarbónát, a sót és a fahéjat egy edényben. A tojásokat, a nyírfacukrot, a tejet, az olajat, a vaníliát és az ananászlét keverd jól el egy másik edényben. Kavard bele az aprított ananászt, a reszelt répát, a diót és a kókusztejet is, majd ehhez dolgozd hozzá a száraz hozzávalókat. Süsd addig, amikor a beleszúrt villa már tiszta marad, ez olyan 40-45 perc, majd hagyd kihűlni. Míg hűl készítsd el a tetejére a mázat. Mixerrel dolgozd össze a krémsajtot, a cukrot és a vaníliát sima, krémes állagúra. Ha a tészta teljesen kihűlt, akkor kend rá a mázat és szórd meg kókuszreszelékkel a tetejét.
Tápanyagadatai: a recept 16 adagos. 1 szelet 342 kalóriát tartalmaz, 17 g zsírt, 43 g szénhidrátot és 6 g fehérjét.