1. Spárgás tésztában sült sodó barna rizs kéregben Cseréld le a hagyományos té
1. Spárgás tésztában sült sodó barna rizs kéregben
Cseréld le a hagyományos tésztabundát barna rizsre!
Hozzávalók a kéreghez:
– 2,5 csésze hideg főtt barna rizs
– 0,3 csésze reszelt parmezán sajt
– 2 felvert tojásfehérje, vagy 1/4 csésze folyékony tojás helyettesítő
Hozzávalók a töltelékhez:
– 12 dkg zsírszegény tofu
– 4 felvert tojás, vagy 1 csésze folyékony tojás helyettesítő
– 1 evőkanál kukoricakeményítő
– fél teáskanál só
– egy csipet őrölt szerecsendió
– kb. fél kiló spárga, darabolva és párolva
– 6 evőkanál csökkentett zsírtartalmú reszelt sajt
– 2 evőkanál apróra vágott sonka ízű csemege szójaszelet
– 2 apró, vékony csíkokra vágott mogyoróhagyma
Elkészítés:
1. Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Készíts elő 10 mély pitesütő tányért; és fújd le őket főzőspray-vel.
2. A kéreg elkészítéséhez egy nagy tálban keverd össze a rizst, a sajtot és a tojásfehérjét vagy a tojás helyettesítőt. Majd a masszát tedd bele és terítsd szét egyenletesen a pitesütőkben úgy, hogy egy kicsit feljöjjön az oldaláig. Süsd így 15 percig.
3. A töltelék elkészítéséhez konyhai robotgépben teljesen simára keverd össze a tofut, a tojást vagy a tojás helyettesítőt, a kukoricakeményítőt, a sót és az őrölt szerecsendiót (a tál oldaláról is kapargasd le a masszát).
4. Szórd a spárgát, a sajtot, a szójadarabokat és a mogyoróhagymát a már elkészült sült kéregre, majd óvatosan keverve öntsd rá a tofu keveréket. Süsd még így 45 percig, amíg a közepe meg nem keményedik. Mielőtt felszeletelnéd, hagyd állni 5 percig.
2. Nyári tekercsek pácolt tofuval
Ezek a finom tekercsek csupán 12 perc alatt elkészülnek, és ha nem akarod azonnal tálalni, akkor tárolhatod a hűtőben akár 12 órán keresztül is.
Hozzávalók a mártásos szószhoz:
– 2 evőkanál édes ázsiai chiliszósz
– 1 evőkanál rizs vagy fehér borecet
– 1,5 teáskanál csökkenetett nátrium tartalmú szójaszósz
– 0,5 teáskanál reszelt friss gyömbér
– 1,5 teáskanál pirított szezámolaj
– 1 evőkanál víz
Hozzávalók a tekercsekhez:
– 3 dkg hajdina metélt
– 1,5 csésze vékonyra szeletelt kínai kel
– 1 piros kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
– 12×30 g teriyaki pácolt tofu csíkokra vágva
– 0,5 csésze apróra vágott koriander levél
– 0,3 csésze durvára vágott menta vagy bazsalikom
– 2 szeletelt mogyoróhagyma
– 12 kerek rizspapír wrappers (8 cm átmérőjű)
– 2 evőkanál sótlan pörkölt mogyoró apróra vágva
Elkészítés:
1. A mártás elkészítéséhez keverd össze a chiliszószt, az ecetet, a szójaszószt, a gyömbért, a szezámolajat és a vizet egy kis tálban. Ha kész, tedd félre.
2. Főzd a metéltet a csomagoláson található ideig, majd szűrd le. Készítsd elő a kínai kelt, a kaliforniai paprikát, a tofut és a tésztát a deszkára az összeállításhoz. Dobd a koriandert, a mentát és a mogyoróhagymát egy közepes tálba.
3. Töltsd meg a pitesütő kétharmadát szobahőmérsékletű vízzel. Egyszerre 4 csomagolóanyaggal tudsz dolgozni: mártsd a rizspapírt a vízbe, majd tedd a munkalapra. Tedd a rizspapír közepére a fél csésze tésztát és oszd el rajta egyenes vonalban. Majd a tésztára tegyél 1/4 csészényit a káposztából és a paprikából, a 3 evőkanál koriander keverékből és a tofuból pedig néhány csíkot.
4. Hajtsd össze a töltelék két oldalán a rizspapírt, majd hajtsd fel a töltelék aljait is, borítékszerűen. Tekerd fel szorosan, és az utolsó oldalon ragaszd le egy kis vízzel.
5. Helyezd el a kész tekercseket egy nagy tálcán, és fedd le nedves törülközővel. Addig töltsd a rizspapírokat, amíg van tölteléked. Tálaláskor vágd félbe a tekercseket, és öntsd nyakon szósszal meg egy kis mogyoróval.
3. Fekete szezámos tofu sült zöldség keverékkel
Hozzávalók:
– 1,3 csésze félkészre főtt barna rizs
– 1 csomag (30 g) extra méretű tofu, darabolva
– 1,5 teáskanál fekete szezámmag
– 1 teáskanál pirított szezámolaj
– 2 evőkanál mogyoróolaj két részre osztva
– fél kiló spárga, 2 darabba vágva
– 2 csésze csomagolt, aprított sárgarépa (kb. 180 g)
– 1 nagy sárga vagy piros kanadai paprika vékony csíkokra vágva
– 4 zöldhagyma, keresztbe vágva egy centiméteres vastagságban
– 3 evőkanál frissen facsart narancslé
– 2 evőkanál könnyű miso
– 1 evőkanál alacsony nátriumtartalmú szójaszósz
– fél teáskanálnyi kukoricaliszt
Elkészítés:
1. Készítsd el a rizst a csomagon található előírás szerint. Eközben tisztítsd meg a tofut száraz papírtörlővel, majd nyomd ki belőle a folyadékot és vágd keresztben 8 szeletre. Tedd egy tálba a szezámmagot és hempergesd meg benne a tofudarabokat.
2. Forrósíts fel szezámolajat és 1 evőkanál földimogyoró olajat egy nagy teflonos serpenyőben közepes hőfokra. Add hozzá a tofut és főzd 4- 5 percig, amíg szép barna lesz mindkét oldala, majd szedd ki tálcára.
3. Öntsd a még forró serpenyőbe a maradék mogyoróolajat. Forgasd meg benne a spárgát és az apróra vágott répát, süsd a zöldségeket 4 percig, amíg ropogóssá válnak. Keverd bele a kaliforniai paprikát és a hagymát, és forrósítsd így két percig. Majd vedd visszább a hőfokot, és tedd újra a serpenyőbe a tofukat.
4. Tégy egy kis tálba narancslét, misot, szójaszószt és kukoricalisztet, majd keverd habverővel addig, míg teljesen össze nem keveredik. Aztán öntsd a narancslés keveréket a serpenyőbe, és főzd egy percig a zöldséges tofuval. Tálald barna rizs ágyon.
4. Banános bogyós tofu turmix
Hozzávalók:
– 180 g áfonya 100%-os gyümölcslé keverékből
– háromnegyed csésze vegyes fagyasztott szeder, málna és áfonya
– 0,3 csésze (90 g) tofu
– fél nagyon érett banán, frissen vagy fagyasztva
-1 evőkanál őrölt lenmag
Elkészítés:
Dobáld a turmixgépbe a bogyókat, a tofut, a banánt és a lenmagot, majd öntsd hozzá a gyümölcslevet. Turmixold addig, míg teljesen sima nem lesz. Máris kész ez a gyomorkímélő és egész napra energiát adó turmix.
Fotó: Profimedia – Red Dot