Főoldal > DIÉTA > Pörögj fel! Így oszd be a napod időhatékonyan

Pörögj fel! Így oszd be a napod időhatékonyan

egészségidőidőbeosztás
0

Írta: and

Munka, család, barátok, szerelem, gyereknevelés, sportolás, szépségápolás, háztart&

Munka, család, barátok, szerelem, gyereknevelés, sportolás, szépségápolás, háztartásvezetés: manapság rengeteg területen kell egyszerre helytállnunk. Nem csoda, ha te is gyakran úgy érzed, elborítanak a teendők, és képtelenség mindenre időt találnod. Ahelyett hogy folyton az időhiány miatt stresszelnél, inkább próbáld ki a következő módszereket. A sikeres időmenedzselés megszabadít az állandó aggódástól, a feladataidat időben el tudod végezni, sőt több szabadidőd is lesz!

Rendszerezz!

A határidő naplódban össze-vissza szerepelnek különböző találkozók, időpontok? Egyik a héten kedden és csütörtökön edzel, a következőn pedig hétfőn és pénteken? Először is próbálj meg rendszerességet kialakítani a hetente ismétlődő elfoglaltságaidban. Jelölj ki két olyan napot, amikor nincs különösebben megterhelő feladatod, és van 2 szabad órád: ez legyen a sportolás ideje. Hétfőn mindig stresszes értekezleteid vannak? Akkor aznap délutánra időzítsd a kozmetikust, manikűröst vagy egy masszást, így nem érzed úgy, hogy szörnyen indul a heted. Ha a nagybevásárlást már csütörtök este elintézed, nem kell a hétvégi tömegben órákat elpazarolnod, és több időd marad a családi és baráti programokra. Ha kialakul egy rendszer a heti tennivalóid között, te is felszabadultabb leszel, mert jobban átlátod, mikor mire marad még időd.

Wellness Cafe tipp: Ismerd meg saját (idő)korlátaidat, és tanulj meg nemet mondani! Ki se látsz a tennivalók közül, de barátnőd megkér, hogy vigyázz este az ikreire? Utasítsd el udvariasan, nem hiányzik, hogy túlvállald magad.

Felejtsd el a napközbeni lustálkodást!

Sajnos ritkán fordul elő, hogy a szabadnap valóban szabad lenne. Takarítás, főzés, mosás, családi vendégség, bevásárlás, rosszabb esetben plusz munkahelyi feladatok várnak hétvégén is. Ugye már veled is előfordult, hogy semmi kedved nem volt kikelni az ágyból, az egész napot átlustálkodtad, és aztán késő éjszakáig próbáltad magad utolérni? A napközbeni lustálkodás azonban másnap rengeteg stresszt és állandó rohanást okoz, így pedig nehéz kipihenten és jókedvűen nekiindulni a következő hétnek. A legjobb, ha már hétköznap munka után is megpróbálod a feladatok egy részét elintézni: például kis lépésekben kitakarítani a lakást, elintézni a mosást, így kevesebb házimunka marad hétvégére. Legközelebb pedig vegyél erőt magadon, és maximum 9 órakor kászálódj ki az ágyból, meglátod, mennyi plusz időd marad a hétvégéből! Ha kimerültnek érzed magad, turbózd fel magad vitaminokkal, így nem is vágysz majd az egész napos heverészésre.

porogj2.jpg ()Wellness Cafe tipp: Kávé helyett indítsd a napot zöldteával és egy nagy adag gyümölccsel! Napközben pedig mindig legyen nálad valamilyen multivitamin készítmény, amitől mindig új erőre kaphatsz.

És végül: a valódi pihenés öröme

Ha sikerül megfelelően beosztanod az idődet, meglátod, még pihenésre is marad időd! Hetente legyen legalább két szabad délutánod, amikor nincs egyéb teendőt beütemezve. Találkozz barátnőiddel, menjetek a családdal kirándulni, pároddal étterembe vagy csak merülj el egy jó könyvben! A valódi pihenés alapfeltétele azonban, hogy gondolatban ne lebegjenek a fejed felett az el nem végzett feladatok. Az agyad nem tud igazán kikapcsolni, ha azon aggódsz, hogy később még meg kell írnod egy beszámolót vagy megint nem mentél el edzésre. Önfegyelmet igényel, hogy betartsd az előre megszabott napirendet, de ha sikerül, este nyugodtan hunyhatod le a szemed, másnap pedig kipihentebben ébredsz majd.

Wellness Cafe tipp: Ha inkább vizuális típus vagy, tűzd ki a napi tennivalók listáját a hűtő ajtajára vagy az íróasztalod fölé, így folyamatosan csekkolni tudod, hogy haladsz az elintéznivalókkal.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X