Főoldal > DIÉTA > Túl sok nasi? Kerüld el a tipikus étkezési bakikat!

Túl sok nasi? Kerüld el a tipikus étkezési bakikat!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

A legjobb divattippek, hogy te is trendi legyél! Ne áltasd önmagad! Igen, tudjuk, hogy egészségesen tápl&

A legjobb divattippek, hogy te is trendi legyél!

Ne áltasd önmagad! Igen, tudjuk, hogy egészségesen táplálkozol. A hűtőd roskadásig tele van friss gyümölcsökkel és zöldségekkel, az étteremben is csak lazacot rendelsz. De aztán késésben vagy egy fontos megbeszélésről, a szülinapos kollégád tortát hoz az irodába, a barátaid pedig váratlanul felugranak hozzád este. A megtervezett egészséges étrend egyre inkább meghiúsul, vacsorára egy üveg sör és chips lesz belőle. Mindez mindenkivel megtörténik, természetesen nem lehetsz csupán diétás étrendre kárhoztatva. Miután bűnözöl, az alábbi táplálkozási stratégiákkal kompenzálhatod a túlevést. 

Bűn: túlságosan bőséges reggeli

Az első étkezésed egy óriási cukros latte és egy hatalmas diós-banános muffin. Sajnos mindez közel 1000 kalória, amelynek többsége zsír. Rémesen hangzik, de a szükséges napi kalória-bevitelednek így már közel 2/3-át elfogyasztod reggel 10 óra előtt.

Megoldás: ebédidőben egy teljes kiőrlésű szendvics, annyi zöldséggel, amennyi csak belefér.

nass2.jpg ()Ne hagyd el teljesen a szénhidrátot! A legtöbb muffin rostszegény, a benne levő rost messze nem fedezi a napi szükségleted. A muffin (25 g) és a latte (15 g) ráadásul két étkezésre is bőven elegendő zsírt tartalmaz. A szendvicsben 3-5 gramm rost van és zsírban is szegény. Rakj bele zöld leveles salátát, mint amilyen a római, a vízben gazdag és tápanyagban szegény jégsaláta helyett. Tegyél még bele uborkát, paradicsomot és csírákat, hogy még jobban megtöltsd rosttal és tápanyaggal a szenydicset. Ha nagyon kívánod a desszertet, egy kis gyümölccsel édesítsd meg az ebédet. A lényeg, figyelj rá, hogy a bőséges reggeli után kevés kalóriát vigyél be ebédre. Ha túlméretezed a reggelit, abban az a jó, hogy 10-11 órára nem leszel farkaséhes és nem fogsz nassolni már a nap elején. Így egyszerűbb visszafogni a kalóriákat ebédnél és vacsinál is.

Bűn: gyorskaja ebédre

Ebédre dupla sajtburgert eszel sült krumplival, amely után kellemetlenül felpuffadsz, és rögtön kövérebbnek érzed magad.

Megoldás: hatalmas adag saláta vacsorára, csirkemell szeletekkel és szárazbabbal.

Nyilvánvalóan ellensúlyozni szeretnéd a zsírban tocsogó gyorsételt. A fő problémát mégis a nátrium jelenti (egy teáskanál só a napi beviteled 75%-a), bármit eszel a továbbiakban, az nem tudja ellensúlyozni ezt az extra adag sóbevitelt. De a szervezet könnyen egyensúlyba kerül, ha a továbbiakban kerülöd a só fogyasztását, így csökkentheted a felfúvódást is. A legjobb, ha friss ételeket választasz, amelyek természetesen kevés sót tartalmaznak. A fehérjedús csirkemell kitűnően laktat, míg a rostban gazdag bab (7 g csészénként) helyreállítja az emésztésedet. Locsold meg a salátád olívaolajjal és balzsamecettel, hogy elkerüld a kész dresszingben levő nátriumot. 

Bűn: teleeszed magad este

A napot kalóriában és zsírban gazdag pizzával és sörrel zárod, sőt egész nap arra vágysz, hogy este végre gyorsételt ehess.

Megoldás: tervezd meg a napi étkezésed előre.

Buliban, szórakozóhelyen nehéz egészségesen táplálkozni, nem is azon van a hangsúly, hogy mit eszel, hanem azon, hogy mennyit. Ha tudod, hogy este programod van, szorítsd vissza a kalóriát a nap folyamán. Edd meg ebédre csak az étel felét, a másikat fogyaszd el vacsorára, mielőtt elindulsz otthonról, hogy kordában tartsd az étvágyad. Azonban nagyon fontos, hogy semmiképp se hagyj ki étkezéseket. Ha egy keveset eszel, az egyensúlyban tartja a vércukorszinted, de ha napközben koplalsz, akkor garantáltan farkasétvágyad lesz este.

Bűn: egész napos nassolás

Édes pirítós reggelire, egy maroknyi csokidrazsé délben, pár szem keksz, chips, két csésze kávé, néhány pohár üdítő, azaz rengeteg kalória és minimális tápanyag.

Megoldás: alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú ebéd.

Egy jó hír: valószínűleg nem ismered a kellemetlen teltségérzetet, mióta kisebb mennyiségeket eszel elosztva a nap folyamán. A rossz: a folyamatos nassolásokkal több kalóriát és zsírt viszel be a nap végére, mint gondolnád. Sőt, úgy érezheted, semmit nem ettél, mivel nem engedélyezel magadnak nagy étkezéseket. A gabonát és keményítő tartalmú szénhidrátokat hagyd ki legalább egy főétkezésedből. Helyette pakolj meg egy tányért sovány fehérjével (mint a csirke vagy a hal) és zöldségekkel, hogy pótold a hiányzó tápanyagokat, viszont visszafogd a kalóriákat. Grillezd vagy párold meg a fehérjét, és spórolj a szósszal, hogy zsírszegény maradjon az étel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X