Főoldal > DIÉTA > Az uborkaszezon egyáltalán nem unalmas!

Az uborkaszezon egyáltalán nem unalmas!

diétafogyásgasztrotáplálkozásuborka
0

Írta: and

Mínusz 5 kg egy hét alatt! Az uborkát mindenki szereti – amíg savanyú, kovászos vagy esetleg tejf&ouml

Mínusz 5 kg egy hét alatt!

Az uborkát mindenki szereti – amíg savanyú, kovászos vagy esetleg tejfölös salátaként tálalják. Nyersen csak kevesen fogyasztják, pedig úgy a legértékesebb. Lássuk, miért!

Szuper szomjoltó

Már az ókori Egyiptomban is uborkát adtak a tűző napon dolgozó rabszolgáknak, hiszen tudták, milyen remek szomjoltó. Víztartalom szempontjából felveszi a versenyt a dinnyével, hiszen 96 százalékban víz. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is, viszont tápértéke igen alacsony. Az uborkalé éppen ezért remek hűsítő ital, még akkor is, ha diétázol. Ha az ízét furcsának találod, keverheted egy kis citromlével vagy mentával.

Emésztési panaszokra

Nem véletlen, hogy az uborka a legnépszerűbb savanyúság. Tartósított és nyers formában is segíti az emésztést, így nehezebb, zsíros ételek mellé az egyik legjobb választás. Nyáron a kovászos uborka a nagy kedvenc, de az uborkasaláta is örök sláger. Ha tejföl nélkül készíted el, még az extra kalóriákat is megspórolod. Ha éppen fogyókúrázol, legyen mindig uborka a hűtődben, és csak kapj be pár szeletet, ha valami rágcsálnivalókra vágysz. Vendégségben pedig garantáltan nagy sikert arat a fehérborsos-joghurtos-fokhagymás uborkaleves, még a legkisebbek is szeretni fogják szuper hűsítő hatása miatt. 

ubi2.jpg ()Külsőleg is hidratál

Közismert, hogy egy-egy uborkaszelet csodákat művel a fáradt szemekkel, de ennél jóval több problémát is orvosolhatsz ezzel a zöldséggel. Ha leégtél a strandon, egy kis joghurtos uborkapakolás igazi gyorssegély. Vízhiányos bőrűeknek egyébként is igazi csodaszer az uborkából készült házi pakolás. De szúnyogcsípés esetén is hasznos zöldség: pépesíts fel egy kisebb darabot, és masszírozd rá a viszkető területre, hűsítő hatását azonnal érezni fogod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X