Főoldal > DIÉTA > 3 út az egészséges karácsonyi étkezéshez

3 út az egészséges karácsonyi étkezéshez

diétafogyásfogyókúragasztrosztártáplálkozás
0

Írta:

Maria imád főzni, különösen az ünnepek alatt. Idén izgatottan várja az édes burgonyás pite és a sült rákhús elkészítését.

„Rengeteg vaj kell hozzá, de pont ettől lesz mégis  annyira finom!”  állítja. 

Ez azonban felveti a kérdést: hogyan engedheti meg magának az ünnepek alatti kényeztetést Maria anélkül, hogy teljesen feladja az egészséges életmódját? Utánajártunk, hogy mi is a titka, ő pedig adott néhány hasznos étkezési tanácsot az ünnepekre. Íme!

1. Maradj mozgásban… a tányérod körül!

Maria imádja az ünnepi ételek kóstolgatását, de a kulcs, hogy csak apró falatokban. Mária mindenből igen kis mennyiséget tesz a tányérjára mielőtt leül az asztalhoz, aztán: „ezeket az apró falatkákat eszegetem felváltva” mondja.  Miért nyerő ez a trükk?  Ha a különböző fogásokat csak harapásonként eszed, mindegyiket meg tudod ízlelni mielőtt telítődsz – nem beszélve arról, hogy jó kis mókává válik a sok házi készítésű finomság végigkóstolása anélkül, hogy túlzásba vinnéd az evést.  Csak figyelj arra, hogy egy vagy két falat után valóban abba tudd hagyni mindenből az evést, kivéve abból, ami a kedvenced amikor pedig tele vagy, tudd ott hagyni a tányérod. Ez pedig már el is vezet minket Maria következő tippjéhez.

maria2.jpg ()

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

2. Figyelj a testedre!

Az ember egy vacsora asztal mellett vagy egy partin belemerülve a beszélgetésbe könnyen elfeledkezik arról (vagy legyünk reálisak nem is nagyon érdekli olyankor), hogy hány teli villát kapott be már étellel megrakottan. De miközben eszel, tarts mindig a falatok között apró szüneteket ellenőrizve magad – hogy megérezd, ha már tele vagy – mondja Maria. „Én tényleg hallgatok a gyomromra, és komolyan azt gondolom, hogy ez az egyik fő oka annak, hogy meg tudom őrizni az alakomat” állítja.       

3. Foglald el magad!

Olyan érzésed van, hogy állandóan csokival és ínycsiklandozó süteményekkel vagy körülvéve az ünnepek alatt? Maria is hasonlóan van ezzel. Természetesen kényeztetni fogja magát hébe-hóba ez alatt az időszak alatt, de általában azért megpróbálja elkerülni őket, és belevetni magát a munkájába vagy egyéb elfoglaltságokba. „Minél elfoglaltabb vagy, annál kevesebbet eszel, hiszen nincs is időd még rágondolni sem” vallja. „Ha túl sok időd van, megszállottjává válsz annak, hogy mit is fogsz enni.” Ez is csak egy újabb jó ürügy arra, hogy szabadnapjaid karácsonyi dekorálással, családi korcsolyázással, vagy épp téli edzéssel töltsd a barátaid társaságában.  

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X