Főoldal > DIÉTA > A 8 legrosszabb újévi fogadalom

A 8 legrosszabb újévi fogadalom

céldiétaegészségfogadalomfogyásmozgásújév
0

Írta:

Mindjárt itt az újév, amely a legjobb alkalom arra, hogy megszabadulj a rossz szokásaidtól. Az egyetlen probléma az, hogy bizonyos fogadalmak épp fordítva sülnek el, kifejezetten ártva az egészségünknek és a testsúlyunknak, sőt gyakran a pénztárcánkat sem kímélik.

Chloe Quinn wellness szakértő segítségével összegyűjtöttük azokat a fogadalmakat, amelyeket jobb, ha nem akarsz megvalósítani 2014-ben.

1. fogadalom: maratont fogok futni!

Az állóképességet adó futás nagyszerű módja, hogy sovány és fitt lehess, de egyáltalán nem olyan testmozgás, amibe azonnal fejest lehet ugrani. A felkészítő edzésekhez szükséged lesz szakmai felügyeletre, hogy elkerüld az esetleges sérüléseket, az izomsérüléstől egyenesen a szívproblémákig. Kezdőknek egy félmaraton vagy egy barátságos verseny sokkal biztonságosabb és elérhetőbb cél. Javaslatunk: csatlakozz egy olyan futóklubhoz, amely kezdőket is fogad új tagként.

2. fogadalom: kőkemény diétába kezdek!

Az olyan drasztikus változtatások a diétában, mint a nyers vagy a vega életmódra való hirtelen áttérés, rossz közérzetet eredményez, és ha nem vagy minden szükséges információ birtokában, alultápláltsághoz is vezethet. Mindig konzultálj a háziorvosoddal vagy egy dietetikussal, mielőtt jelentősen változtatnál étkezési szokásaidon. Eredményesebb terv, ha inkább egészséges ételeket iktatsz be a diétádba, mintha hirtelen megvonod a jelenleg fogyasztott táplálékokat. Javaslatunk: méregteleníts egy hétvége erejéig, és egy hónapig hagyd el a húst.

3. fogadalom: éves fitneszbérletet veszek, hogy rendszeresen járjak mozogni!

A decemberben-januárban megvett, majd nem használt, éves fitnesz tagsági nem más, mint hatalmas pénzpazarlás. Ahelyett, hogy motiválna a rendszeres edzésre, ellenkező hatást vált ki: bűntudatod lesz a kihasználatlanság és a rá költött rengeteg pénz miatt, így idővel teljesen elkerülöd majd a termet. Javaslatunk: vásárolj havi vagy 10 alkalmas bérletet.

4. fogadalom: végleg tiszta életet élek!

Az újévet jó célkitűzésekkel kezded, és megfogadod, hogy véglegesen lemondasz az alkoholról, a cukorról, a csokoládéról és a gyorsételekről. Nagyszerűen hangzik, de nézzünk szembe a tényekkel, mindezt lehetetlen életünk végégig betartani. Egy idő után összeomlasz, feladod, és nagy evészetekbe-ivászatokba kezdesz. Az alkohol ebből a szempontból különösen veszélyes, főleg, ha egy ideje teljesen tiszta vagy. Javaslatunk: csökkentsd az egészségtelen dolgok fogyasztását, de tarts „bűnözős napokat”.

5. fogadalom: táplálék kiegészítőket fogok szedni!

A táplálék kiegészítők igen drágák, ráadásul károsak is lehetnek az egészségre, ha túl nagy adagot veszel be. Rengeteg friss kutatás javasolja a D-vitamin és az aszpirin szedését, többek között a rákos betegségek ellen, de mindkét hatóanyag súlyos következményekkel is járhat. Mindenképp konzultálj a háziorvosoddal, mielőtt elkezdenél bármit szedni. Javaslatunk: a szükséges tápanyagokat próbáld meg természetes forrásokból fedezni.

fogadalom2.jpg ()

6. fogadalom: feladom a dohányzást!

Ez az egyik leggyakoribb újévi fogadalom, amely nagyszerű és dicséretes elhatározás, de a januári kezdet nem éppen ideális. Még tartanak az utószilveszteri és újévi bulik, így sokkal nagyobb a kísértés, mint az év más szakaszaiban. A nikotinadag csökkentése ráadásul rombolja az önbizalmat, így könnyen vesztesnek érezheted magad már az év legelején. Javaslatunk: inkább máskor szokj le a dohányzásról, a legideálisabb az ősz és a tél eleje, amikor a szabadtéri dohányzás nem olyan csábító.

7. fogadalom: gluténmentes életmódra váltok!

A glutént tartalmazó ételetekről le kell mondani gluténérzékenység vagy coeliakiás betegség esetén, de ha ilyen panaszaid nincsenek, mindez csak idő- és pénzveszteség, ráadásul értékes tápanyagoktól és olyan ízletes gabonáktól vonod meg magad, mint az árpa vagy a rozs. Javaslatunk: felejtsd el a finomított fehér lisztet és tésztát, válaszd a teljes kiőrlésű és a sokmagvas gabonákat.

8. fogadalom: cél az XS-es méret!

A fogyás természetesen nem számít rossz fogadalomnak, de fontos, hogy reálisak maradjunk. Az aktuális ruhaméretedből vajon elérhető-e az álomcél, és a vágyott méret egészséges is számodra? Fontos, hogy ne éheztesd magad, és válaszd az egészségest a különböző hóbortdiéták helyett. Javaslatunk: állíts fel elérhető célokat, és valósítsd meg őket fokozatosan.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X