Szeretnél az ünnepek alatt bűntudat nélkül sütit enni? A következő két recept segíthet ebben, hiszen mindkét édesség alacsony kalóriatartalmú.
Persze ezekből is érdemes mértékkel nassolni!
Pisztáciás-áfonyás gyümölcskenyér
Elegáns sütemény, a királyi udvarok hangulatát idézi, ahogy a gyümölcsök drágakövek módjára csillannak fel a mennyei tésztában.
Hozzávalók:
2 csésze teljes kiőrlésű liszt
1/2 csésze mandula liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
1/4 tk. só
2+1 tojás
1/4 csésze olívaolaj
1/2 csésze + 1 ek cukor
2 tk. reszelt narancshéj
1/2 csésze durvára vágott aszalt sárgabarack
1/2 csésze durvára vágott szárított áfonya
1/2 csésze durvára vágott sótlan pisztácia
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Egy közepes tálban verjük fel habverővel a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót. Tegyük félre.
3. Egy nagy tálban keverjünk simára 1 egész tojást, 1 tojássárgáját (tegyük félre a tojásfehérjét ) az olívaolajat és 1/2 csésze cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket, majd amikor összeállt a massza, adjuk hozzá a narancshéjat, a sárgabarackot, az áfonyát és a pisztáciát.
4. Lisztezzünk be egy nyújtódeszkát, osszuk ketté a tésztát és formázzunk belőle két hosszú, laposabb rudat. Helyezzük a sütőpapírra, és kenjük meg a maradék tojásfehérjével, majd hintsük meg 1 ek. cukorral.
5. Süssük 30 percig, vagy amíg a felülete enyhén megpirul és repedezni kezd. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni 10 percig, majd egy vágódeszkán szeleteljük fel kb. 1 cm széles darabokra.
6. Kapcsoljuk a sütőt 160°C-ra, majd tegyük vissza a felszeletelt sütemény még 10-15 percre, hogy az oldalai és szépen megsülhessenek.
Mit tartalmaz 1 adag?
95 kcal, 14 g szénhidrát, 4 g zsír, 6 g cukor, 2 g fehérje
Csokis-kávés habcsók
Vacsora utáni könnyű édesség, amit bűntudat nélkül fogyaszthatsz.
Hozzávalók:
2 ek. kakaó
1 tk. instant kávépor
1/2 tk. őrölt fahéj
3 tojásfehérje
1/8 tk. tejszín
1/4 tk. só
1/2 tk. vanília-kivonat
1/2 csésze cukor
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 120°C-ra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
2. Egy kis tálban keverjük össze a kakaót, a kávéport és a fahéjat. Tegyük félre.
3. Egy nagy tálban elektromos habverővel közepes sebességgel verjük fel a tojásfehérjét, amíg habos nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínt, a sót és a vaníliát, majd növeld a sebességet, amíg a habverő puha csúcsokat nem képez a habban. Lassan adjuk hozzá a cukrot, egyszerre mindig csak 1 evőkanállal, amíg fényes, merev csúcsokat nem kapunk. Óvatosan szórjuk bele a kakaót, és keverjük, amíg össze nem áll a habbal.
4. Kanalazzuk a habot egy habzsákba, és a csillagfejű nyílás segítségével nyomjunk kis halmokat a tepsibe.
5. Süssük 45 percig, majd kapcsoljuk ki a sütőt, és további 45 percig hagyjuk bent száradni a habcsókokat, majd vegyük ki, és hűtsük le teljesen.
Mit tartalmaz 1 adag?
20 kcal, 5 g szénhidrát, 0 g zsír, 4 g cukor, 1 g fehérje
Fotó: Profimedia – Red Dot