Főoldal > EGÉSZSÉG > Pisztáciával a rák ellen

Pisztáciával a rák ellen

csonthéjasegészségmagolajos magpisztácia
0

Írta:

A pisztácia az a csemege, aminek kevesen tudnak ellenállni. Jó hír, hogy nem is kell. Egészséges, mindennapi fogyasztása kifejezetten ajánlott, és a tudósok már arra is rájöttek, hogy a pisztácia megakadályozza a rák kialakulását.

Eredetileg Nyugat-Ázsiában őshonos, de ma már Kaliforniában, Mexikóban és Ausztráliában is megtalálható zöld színű magot akár csodaszernek is nevezhetnénk. Nem csak a rák ellen hatásos, de megelőzi a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulását, miközben kiváló antioxidáns forrás is, de nézzük, még mire lehet jó.

Segítség a koleszterinnek

Hatásai között szerepel, hogy a rossz koleszterint, vagyis az LDL-t csökkenti, míg a jó koleszterint, a HDL-t növeli. Ehhez elég egy-két marékkal elfogyasztani naponta, pár héten keresztül és máris tapasztalható a változás. A pisztácia emellett olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint az A-, és E-vitamin, így segíthet a gyulladások leküzdésében. De kiemelkedően sok benne a B6-vitamin is, ami az idegrendszer hibátlan működésére van jó hatással.

Támogatás a szemnek

A kis zöld mag két karotinoidot tartalmaz, amik általában nincsenek meg más csonthéjasokban. Ez a két komplex összetevője a luteinnek és az zeaxantinnak, amelyek védelmező antioxidánsokként működnek, oltalmazva a szöveteket a szervezetben a szabad gyököktől. A pisztácia, a benne található karotinoidoknak köszönhetően segít a látóidegeknek a látássérüléssel megküzdeni, így csökkentve a vakság esélyét.

54406115 - pistachios

Rákellenes csodaszer?

Mondhatjuk, hogy igen! Egy német kutatás volt az, mely pár éve megállapította, hogy a pisztácia igen gazdag E-vitaminban, amely megvédi a sejtek felületét és belső szerkezetét, lassítja a sejtek öregedési folyamatait és gátolhatja a rákos sejtek burjánzást. Kutatások bizonyítják azt is, hogy a pisztácia fontos szerepet játszik a trombózis, valamint a szív-és vérkeringési zavarok kialakulásában.

De bizonyíték született arra is, hogy a foszforban gazdag pisztácia kedvező hatást gyakorol a 2-es típusú cukorbetegségre és elősegíti a glükóz toleranciát. Javítja a vérképet és erősíti az immunrendszert is.

Fogyasztani nem csak önmagában lehet, hanem főzheted barna rizzsel, teheted salátába, ízesítheted vele a halat, de még a joghurtos-csümölcsös reggelidnek is új színt, és új ízt ad.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X