Főoldal > DIÉTA > 5 egészséges étel, amiben több zsír van, mint egy fánkban

5 egészséges étel, amiben több zsír van, mint egy fánkban

avokádódiétafogyásgasztrokókuszolívabogyótáplálkozástojászsír
0

Írta:

A legtöbb ember számára a zsír egyértelműen negatív dolgot jelent, pedig ennek nem kellene így lennie. A jótékony zsírok óvják a szív egészségét, sokáig teltségérzetet adnak és segítik az agyműködést.

A következő ételekben több zsír található, mint egy cukros mázzal bevont fánkban (amely 14 g zsírt tartalmaz), de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy száműznünk kellene őket az étrendünkből. Csodálkozol? Most megmutatjuk, miért!

Fél avokádó

Már fél avokádó 15g zsírt tartalmaz, de ebből 10g telítetlen zsírsav, amely képes helyreállítani a koleszterinszintet. Ráadásul megelőzi a hasi zsírlerakódást, a Diabetes Care legújabb tanulmánya szerint. Így a nyár előtti bikinidiétában is hasznos társad lehet.

Két teáskanál földimogyoróvaj

Ha képes vagy megállni két teáskanálnál, az 16g zsírbevitelt eredményez, amelynek körülbelül a fele egyszeresen telítetlen. Megközelítően 4g többszörösen telítetlen zsírt is tartalmaz, amely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását és a szívbetegségek kockázatát.

chips2.jpg ()

30g cukrozatlan kókusz chips

Egy adagnyi wellness nasiban 18g zsír van, de a tanulmányok egyértelműen bizonyítják, hogy a benne található telített zsírsavaknak is helye van az egészséges diétában. A telített zsír ajánlott napi bevitele nem több mint 10%-a a bevitt kalóriamennyiségnek. Egy 1800 kalóriás diétában ez 20g-ot jelent. Ne mozdulj rá az egész 200g-os zacskóra, de egy kis maroknyi ropogtatnivaló az egészséges étrend része lehet.

3 db nagyobb tojás

Ha reggelire 3 tojást eszel, akkor 14g zsírt viszel be a szervezetedbe a nap első étkezésével. Ebben egyenletesen oszlik meg a telített, az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav. Jó tudni, hogy a tojás majdnem teljes zsírtartalma (99%) a sárgájában található.

12 db olajbogyó

Ez a finomság picivel több zsírt, azaz 15g-ot rejt, mint a fánk, de ezek leginkább egyszeresen telítetlenek. Ráadásul az olívabogyó, hasonlóan az előbb említett 4 ételhez, a zsírokon kívül más, egészséges tápanyagokat is tartalmaz, amely a fánkról egyértelműen nem mondható el.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X