Főoldal > DIÉTA > Ezért érdemes több humuszt fogyasztanunk!

Ezért érdemes több humuszt fogyasztanunk!

csicseriborsódiétafogyásfogyókúragasztrohumuszkarcsúságtáplálkozás
0

Írta: and

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra. Az, hogy ez az ízletes mártogatós egyre népszerűbb, egészségügyileg nagyszerű hír: azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak humuszt, vékonyabb a derekuk és sokkal karcsúbbak, a Journal of Nutrition & Food Sciences legfrissebb kutatása szerint.

A kutatók a csicseriborsó és a humusz fogyasztásának előnyeit keresték, és azt találták, hogy a humusz fogyasztók (63%-uk nő) 52%-kal több rostot, 13%-kal több poli-telítetetlen zsírsavat (az általános alacsony zsírbevitel ellenére) és 20%-kal kevesebb cukrot vittek be a szervezetükbe, mint akik nem ették ezt az egészséges ételt. Ráadásul más tekintetben is sokkal egészségesebben étkeztek, több adag gyümölcsöt, sötétzöld leveles zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztottak napi szinten.

Ezek alapján nem meglepő az eredmény: a humusz kedvelői 8%-kal kisebb derékbőséggel rendelkeznek, mint akik nem iktatták be az étkezésükbe ezt a finomságot. Ráadásul a testsúlyuk is jelentősen kisebb, pedig a napi kalóriabevitelük nem kevesebb.

Miért tartozik a humusz a szuperélelmiszerek közé? Tele van lassan emészthető szénhidráttal, telítő rosttal és fehérjével, amely gondoskodik arról, hogy fogyasztása után sokáig ne legyél éhes. Más szavakkal, a humusz tökéletes nassolnivaló.

Ha már elkészített humuszt vásárolsz a boltban, győződj meg róla, hogy olívaolajat használtak fel hozzá, más, olcsóbb zsiradék helyett. Figyelj a mennyiségre is: két teáskanál számít egy adagnak. Ha többet eszel, túl sok kalóriát viszel be a szervezetedbe, még ha az egészséged érdekében teszed is. Otthon készítenéd inkább? A kutatók javaslata alapján öblítsd le a konzerv csicseriborsót, mielőtt turmixolnád, hogy csökkents a nátriumtartalmát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X