Főoldal > DIÉTA > 6 étel, amik mégsem károsak

6 étel, amik mégsem károsak

diétaélelmiszerétkezés
0

Írta: and

„A kukorica műkaja”, „a banántól elhízol” – biztos te is hallottad már ezeket a mondatokat. Most megcáfoljuk a rémhíreket!

Kukorica

Szegény sárgaszeműnek azért van olyan rossz híre, mert ha csak nem laksz kukoricaföld közelében, legtöbbször előre csomagolt, tartósított formában találkozhatsz vele. Pedig nagyon értékes növény: tele van rostokkal, antioxidánsokkal és C-vitaminnal. Mindez pedig a hevítés során sem távozik belőle, ami lefordítva annyit jelent: a kukoricasali és a grillezett kukorica mellett a popcorn is egészséges, persze csak akkor, ha nem sózod agyon. Próbáld ki az édes (fahéjas, mézes) változatokat is, nagyon izgalmasak!

Banán

Erről a gyümölcsről azért szokás leszedni a keresztvizet, mert állítólag sok benne a szénhidrát és a cukor. Talán tényleg kicsit több, mint a narancsban vagy a citromban, viszont számos más értékes összetevőt is rejt: B6-vitamint, mangánt, káliumot és rostokat. Úgyhogy bátran használd a reggeli joghurthoz vagy zabkásához, de akár magában is finom és egészséges csemege.

Zöldborsó

Igen, valóban több benne a szénhidrát és a cukor, mint más társaiban, ugyanakkor viszont dugig van antioxodánsokkal és rostokkal (7 gramm/csésze), arról nem is beszélve, hogy gyulladáscsökkentő hatású, így bátran fogyaszthatják azok, akik emésztőszervi megbetegedésekkel küzdenek, összetevői akár még a gyomorráktól is megvédhetnek. Nem utolsósorban pedig ezerféleképp elkészíthető, és isteni finom!

Gabonapelyhek

Igen, ezek azok a dobozos vagy zacskós termékek, amiktől óva intettek a szakértők, mivel sok hozzáadott cukrot tartalmaztak. Bizony, a múlt idő nem véletlen: manapság már a gyártók is odafigyelnek arra, hogy teljes kiőrlésű gabonából és a lehető legkevesebb cukorral készítsék el ezeket a keverékeket, szóval ha nem a duplacsokis változatot választod, hanem mondjuk a gyümölcsöset, nem számottevő a hozzáadott cukormennyiség.

Burgonya

És máris itt a diétázók mumusa, a fehér krumpli. Ha a nagy hármas szabályt be is tartjuk (fehér, rizs, fehér tészta, fehér kenyér kizárva), a krumplit azért ne told azonnal félre, ugyanis megfelelő mennyiségben fogyasztva igenis a hasznodra válhat. Sok benne a kálium, a C-vitamin és a különféle rostok, és ha zsiradék nélkül, mondjuk sütőben készíted el, valamint mértékkel fogyasztod, még csak nem is hizlal.

Élesztős vagy élesztőpótlóval készült kenyér

Bár a boltban lassan már úgy vesszük le a teljes kiőrlésű kenyeret a polcról, hogy oda se nézünk, azért néha, mikor kedvünk támad rá, belefér egy kis élesztős változat is. Az utóbbi időben már ezek a kenyerek is átmennek a fermentálási folyamaton, ezért olyan probiotikumok kerülnek beléjük, amik például segítenek leküzdeni a szervezet glutén-intoleranciáját, tehát gluténérzékenyek is fogyaszthatják őket. És valljuk be, egyszer-egyszer isteni beleharapni egy illatos szelet élesztős vajas kenyérbe…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X