Főoldal > DIÉTA > Fogyj az öt érzékszerveddel!

Fogyj az öt érzékszerveddel!

diétaérzékszervétkezésfogyás
0

Írta: and

Mikor engedtél meg magadnak utoljára egy szelet csokitortát a legcsekélyebb bűntudat nélkül? Ha egy ideje a

Mikor engedtél meg magadnak utoljára egy szelet csokitortát a legcsekélyebb bűntudat nélkül? Ha egy ideje a fogyással küzdesz, valószínűleg már idejét sem tudod. De mi lenne, ha megehetnéd a kedvenc ételedet anélkül, hogy arra gondolnál, hány kalóriát, hány gramm zsírt vagy szénhidrátot tartalmaz, ráadásul úgy, hogy még fogynál is?

Jena la Flamme, New York egyik fogyásszakértőjének legújabb elmélete szerint a fogyáshoz együtt kell működnünk a szervezetünk belső, biológiai szükségleteivel. Ehhez az öt érzékszervünket kell bevonni, amelyek beindítják a dopamin nevű boldogsághormon termelését az agyunkban. Ha rendszeren odafigyelsz az örömforrásokra, jól fogod érezni magad, ha pedig majd kicsattansz a boldogsától, kevésbé valószínű, hogy egészségtelen élelmiszereket akarj tömni magadba.
Lássuk, mi okozhat örömet a napi rutin közben is!

Érintés

A bőrünk egy csodálatos érzékszerv, és hatalmas örömforrást jelenthet, ha úgy döntünk, hogy használjuk. Már a kar lágy simogatása is képes beindítani a boldogságért felelős hormonok termelődését. Fordíts nagyobb figyelmet a bőrödre! Nem csak az emberi érintés számít, hanem a lágy szellő cirógatása, mezítláb járáskor a fűszálak csiklandozása, de még az is, ha a kutyád vidáman neked dörgölőzik. A legtutibb tippek: masszás, egy baráti ölelés, szerelmeskedés a kedveseddel.

ehseg2.jpg ()Ízlelés

A kutatások szerint a legnagyobb örömet az édes és zsíros ételek igazán egészségtelen kombinációja okozza, de szerencsére kiderült, hogy tápláló ételek is lehetnek az öröm forrásai. Kísérletezz a különböző fűszerekkel és gyógynövényekkel, próbálj ki számodra még ismeretlen zöldségeket és egzotikus recepteket! Az új ízek hatalmas élvezetet nyújtanak majd az evésben!

Látás

Egy 2011-es brit tanulmány szerint boldogsághormonok termelődnek az emberi agyban, ha egy-egy műalkotást különösen szépnek látink. Látogass el tehát több művészeti galériába és fedezz fel új, neked tetsző stílusokat! De ugyanez igaz a lakberendezésre, sőt az öltözködésre is! Ha neked tetsző tárgyakkal, színekkel, anyagokkal veszek körbe magad, az nagyon jó hatással lesz rád, és nem utolsó sorban kikristályosodhat végre a saját stílusod – már ha ez eddig nem történt volna meg.

Szaglás

Már biztosan sejted: ha számodra vonzó, finom illatot érzel, ne lepődj meg, ha eluralkodik rajtad a boldogság! Természetesen ezek lehetnek parfümök, illóolajok – érdemes tehát a kedvenceidet beszerezni és mindig elérhető közelségben tartani -, de egészen hétköznapi dolgokra is gondolhatsz: a kimosott, tiszta ruhák, a kedvenc ételed vagy az erdő illata. A lehetőségek tárháza végtelen!

Hallás

Erre aztán biztosan nem gondoltál: nem csak a zenehallgatás termel dopamint az agyban, egy 2011-es kutatás szerint már a felkészülés ösztönzőleg hat! Például, ha nagyon vársz egy koncertet vagy lemezmegjelenést, és sokat olvasol az interneten az előadókról.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X