A pomelo a grapefruit rokona: savanykás, lédús húsú és hártyás. A legnagyobb citrusféle
A pomelo a grapefruit rokona: savanykás, lédús húsú és hártyás. A legnagyobb citrusféle Malajziában és Délkelet-Ázsiában őshonos, de sok trópusi helyen megterem, például Floridában és Kaliforniában. A pompelmousnak, jabongnak, lusho gyümölcsnek vagy kínai grapefruitnak is nevezett citrusnak kiemelt szerepe van az egészséges diétában. Most megtudhatod, melyik a 7 legnyomosabb ok, amiért érdemes neked is beiktatnod az étrendedbe!
1. Különleges ízű
Édes-kesernyés ízével a pomelo nagyszerű reggeli frissítő, de délutáni wellness nasinak is kiváló. Főzéskor sem érdemes mellőzni, különleges aromájával mártások, saláták és pácok alapanyaga lehet. Érdekes egyvelege a dinnye édességének és a citrusok ízének, így ínyenceknek különösen ajánljuk.
2. Alacsony kalória- és zsírtartalmú
A pomelo a diétázók álma 0 %-os zsír- és 72 kalória/190 g energiatartalmával. Mindenki hallott már a grapefruit diétáról, amely az 1930-as években kezdett hódítani Hollywoodban, és azóta is sok követője van, akik étkezések előtt soha nem feledkeznek el kedvenc fogyókúrás gyümölcsükről. A pomelo a grapefruithoz hasonlóan zsírégető enzimet tartalmaz, ezáltal támogatva a fogyókúra sikerességét.
3. Tele van rosttal
Már egy pomelo fedezi a napi rostbevitelünk 8%-át. A rostdús, ám kevés kalóriát tartalmazó táplálékok remekül telítenek, így megelőzik a későbbi szükségtelen nassolást. A rostok ráadásul gondoskodnak az emésztőrendszerünk egészségéről és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.
4. C-vitamin-bomba
Minden citrus bővelkedik C-vitaminban, ez alól a pomelo sem kivétel. Már egy darab pomelo tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk 193%-át. A téli megfázásos időszakban fogyasztása nélkülözhetetlen. A friss tanulmányok bebizonyították, hogy még a stressz miatt legyengült immunrendszert is hatékonyan erősíti az a C-vitamin. Azonban nemcsak a megfázások ellen nyújt védelmet, akik vérében a C-vitamin magas koncentrációban van jelen, 42%-kal kisebb az esélyük az agyvérzésre.
5. Védi a szívet
Egy adag pomelo 410 mg káliumot tartalmaz, amely a C-vitaminhoz hasonlóan kulcsszerepet játszik a szív egészségének fenntartásában. A kálium szabályozza a vércukor szintjét is. Pektinnel együtt képes megtisztítani az artériákat a felhalmozódott káros anyagoktól. Fontos azonban megjegyezni, hogy az olyan káliumban gazdag ételek, mint a pomelo egyes gyógyszerek hatását negatívan befolyásolják.
6. Felveszi a harcot a rákkal
Elsőre furcsának tűnhet, hogy a kínaiak a pomelo héját sok ételben felhasználják, azonban jó, ha tudjuk, hogy a gyümölcs héja bioflavonoidokban gazdag. Ezáltal csökkenti a hasnyálmirigy-, a bél- és a mellrák kialakulásának kockázatát, megállítja a rákos sejtek továbbterjedését.
7. Lassítja az öregedési folyamatokat
A spermidin, ami egyébként a sperma egyik összetevője, lassítja az öregedési folyamatokat. Természetes anyagként a test minden sejtjében megtalálható különböző mértékben, mennyisége azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken. A grapefruitban és a pomeloban is megtalálható, ezért érdemes fiatalságunk megőrzése érdekében is rendszeresen fogyasztani.
Fotó: Profimedia – Red Dot