A quinoa megjelenésében a kuszkuszhoz, sokoldalúságában a rizshez hasonlít., azonban mind a kettőnél jobb. A quinoa egy mag, bár sokan gabonafélének tartják a megjelenése miatt.
Megmutatjuk, mi teszi a quinoát annyira népszerűvé, különösen az egészségtudatos embereknek körében. Ez az étel mindenkinek jó, de azoknak, akik oxalátmentes diétát követnek, például vesekő esetén, érdemes inkább elkerülni. A quinoa egy szuper élelmiszer, mely táplál és gyógyít egyszerre.
Először is a lenyűgöző fehérjetartalma miatt közkedvelt. Ebből a szempontból hasonló a tejhez, mert mind a kettő 9 aminosavat tartalmaz, a fehérjék építőelemeit. Emiatt a quinoa tökéletes olyanok számára, akik vegán étrendet követnek, mégis szeretnének magas fehérjemennyiséget bevinni az izomzat hatékonyabb építéséhez és regenerálásához.
A fogyni vágyóknak sem kell lemondani róla, mert csupán 172 kalóriát tartalmaz negyed csésze quinoa. Egy remek forrása a komplex szénhidrátoknak. A quinoa az ún. „jó”, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazza, vagyis olyanokat, amik lassan kerülnek a véráramba, így gátolják a túlevést és hízást.
Ez a mag tökéletes azok számára, akik lisztérzékenyek, mert semmilyen kapcsolatban nem áll sem az árpával, sem a rozzsal, sem a búzával. Mivel gluténmentes, tökéletes azoknak is, akik irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvednek. Természetesen azok is fogyaszthatják, akik az említett betegségekben nem szenvednek, de szeretnék a glutén káros hatásait elkerülni.
B2-vitamin (riboflavin) tartalma miatt a quinoa ajánlott azok számára, akik sokszor tapasztalnak migrénes fejfájást. De ez a vitamin sokkal többre képes: kezeli a vérszegénységet és fenntartja az energiaszintet. A quinoa enyhén lúgosító hatása a szervezetre a krónikus gyulladások kivédésében segít.
Mivel ennyi pozitív hatással bír a szervezetre, nem csoda, hogy annyi csodás recept lát napvilágot, melyben a quinoa szerves összetevőként van jelen. Adhatjuk levesekhez, salátákhoz, szószokhoz és még sok egyébhez. Sokoldalúsága miatt nem is olyan nehéz beilleszteni az étrendbe.
Mindig mosd meg alaposan a quinoát főzés előtt, mivel a külsejét vegyi anyagok boríthatják, például szaponin! Ezt akkor se hagyd ki, ha a csomagolás azt írja, hogy nem kell megmosni! Hogyan tarthatod távol a szaponint? A legjobb módja, ha egy finom hálóra teszed a nyers quinoát és 2 percig mosod, közben a kezeddel néha átkevered, hogy mindenhol kapjon vizet.
Fotó: Profimedia – Red Dot