Főoldal > DIÉTA > 4 szénhidrát-mítosz, ami hízáshoz vezet

4 szénhidrát-mítosz, ami hízáshoz vezet

diétafogyásgasztroszénhidrát
0

Írta:

A szénhidrátok hizlalnak: ez az állítás azóta számít fogyókúrás alaptételnek, amióta divatba jöttek a szénhidrátmentes diéták.

A szénhidrátok hizlalnak: ez az állítás azóta számít fogyókúrás alaptételnek, amióta divatba jöttek a szénhidrátmentes diéták. A legtöbben már elvesztettük a hitünket abban, hogy minden szénhidrát rossz, mégis hajlamosak vagyunk szkeptikusan tekinteni a szénhidrátokra, főleg, ha a fogyás a célunk. Fenntartásaink viszont gyakran teljes mértékben megalapozatlanok, sőt, néha egyenesen ártunk velük magunknak. Íme, a 4 leggyakoribb szénhidrát-mítosz, amit jobb lenne elfelejteni. 

A krumpli maga az ördög

Ha maximum csak az édesburgonyát vagy hajlandó megenni, esetleg teljesen száműzted a krumplit az étrendedből, akkor egy fontos, fogyást támogató tápanyagot vonsz meg a szervezetedtől, a táplálkozás-szakértők friss álláspontja szerint. Már egy közepes nagyságú hagyományos krumpli fedezi az ajánlott napi rostbevitel 11%-át, jóllakottságot és fogyást eredményezve. Ráadásul egy darab krumpli fedezi a napi magnézium bevitelnek 12%-át, és 26%-át a káliumnak.

A szénhidrát komoly vércukor ingadozást okoz

A teljes kiőrlésű szénhidrátok rostot és rezisztens keményítőt tartalmaznak, mindkettő jelentősen hozzájárul a jóllakottságérzet kialakulásához, az inzulinszint szabályozásához és vércukorszint egyensúlyban tartásához. A vércukor-ingadozás elkerülése érdekében fogyassz teljes kiőrlésű gabonákat.

szenhidrat2.jpg ()

Az edzéshez nincs szükség szénhidrátra

Amikor szénhidrátot fogyasztasz, a szervezeted átalakítja glikogénné. Ezek az elraktározott szénhidrátok pedig nem mások, mint az izmok elsődleges üzemanyagai. Ha kalóriát akarsz égetni edzés alatt, akkor ehhez szénhidrátra lesz szükséged. Fedezd fel a komplex szénhidrátokat és fogyaszd őket bátran az edzések előtt!

A cukrot legjobban kalóriamentes, mesterséges édesítőszerrel helyettesíthetjük

A finomított cukrot valóban mértékkel szabad csak fogyasztani, de ha már a reggeli kávédba édesítőket dobálsz, avval egy jó adag vegyi anyagot juttatsz a szervezetedbe. Azt hiszed, így karcsúbb lehet a derekad, pedig épp az ellentétes hatást éred el vele. A Harvard Egyetem friss kutatásai szerint a mesterséged édesítők leállítják a szervezet természetes folyamatát, amely szabályozza a kalóriák felhasználását. Válaszd inkább a természetes édesítőket, mint a nyírfacukor és a sztívia.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X