Főoldal > DIÉTA > Komplett útmutató az egészséges szénhidrátokhoz

Komplett útmutató az egészséges szénhidrátokhoz

cukorfehér rizsglikémiás indexlassan felszívódó szénhidrátszénhidrátteljes kiőrlésű gabona
0

Írta:

Szénhidrátra mindenképpen szükség van, de nem mindegy, milyet eszel!

A szénhidrát elengedhetetlenül fontos az egészséges szervezet számára, mi pedig elmondunk mindent róluk, amit tudni érdemes.

A test energiaforrásként használja a szénhidrátokat, ez pedig azt jelenti, hogy mindenképp szükség van rájuk. Azok számára, akik nem ismerik a szénhidrátokat, nagyon nehéz elmagyarázni a különbséget közöttük, de segítségünkkel te is igazi szakértővé válhatsz.

Az egyszerű szénhidrátok rosszak?

Egyszerű szénhidrát van a gyümölcsben és zöldségben – ez talán meglepő, de így van. Az ilyen ételekben nagyon sok a cukor, akár a sütikben és tortákban. De! Bizony mégis mások, mert a zöldségekben és gyümölcsökben sok rost található, ami nagyban hozzájárul a cukrok lebontásához, ezért sokkal inkább az összetett szénhidrátokhoz hasonlít lebontását és hatásait tekintve, mintsem a gyorskajákhoz és egészségtelen ételekhez.

A következő ételek mind-mind egyszerű szénhidrátot adnak, próbáld meg minél kevesebbszer fogyasztani őket: szénsavas (cukros) üdítők, cukorkák, szirupok, cukor, fehér rizs, fehér kenyér, fehér tészta, édességek általában.

Az összetett szénhidrátok jók?

A teljes kiőrlésű termékeket és a hüvelyeseket a szervezet lassabban szívja fel, ezért hosszabban lát el energiával, ergó később leszel újra éhes. Sok értékes tápanyaghoz juttatod a szervezeted általuk, például ásványi anyagokhoz, rosthoz, vitaminokhoz.

A glikémiás index figyelése a másik módja annak, hogy megtudd, melyik étel jó neked és melyik nem. Ez segít abban, hogy a vércukorszintedet milyen szinten befolyásolja az elfogyasztott étel, arra milyen gyorsan és milyen kilengéssel válaszol a szervezet. A magas GI-s ételek elkerülése ajánlott, az alacsonyak azonban lassan szívódnak fel, tovább érzed magad jóllakottnak, nem leszel hirtelen farkaséhes, nem esel mély fáradtságba és nem is eszed magad túl.  Az összetett szénhidrátoknak alacsony a glikémiás indexe.

Hasonlítsd össze te magad az ételek GI-ét:
fehér rizs: 64, ellenben a barna rizs: 55
fehér tésztás spagetti: 44, ellenben teljes kiőrlésű tésztás: 37
gabonapehely: 81, ellenben a korpa: 38

A glikémiás töltés, ami a glikémiás indexet is adja és a szénhidrát mennyisége az ételben segíteni fog megtalálni az olyan egészséges és tápanyagban gazdag ételeket, amiket keresel. Azok, akik ezt a megközelítést veszik alapul a diétájuk során, energikusabbnak érzik magukat, s nem mellesleg némi pluszt is leadtak. Nagyon jó tehát tisztában lenni azzal, hogy amit megeszel, az milyen szénhidráttal lát el, milyen reakciót vált ki a szervezettől, ugyanis helyes táplálkozással az általános egészségi állapotodat is könnyen javíthatod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X