Főoldal > DIÉTA > 6 ijesztő dolog, amit a cukor tesz veled

6 ijesztő dolog, amit a cukor tesz veled

cukorcukorbeviteldiétaelhízásétkezéshízástáplálkozásvércukorszint
0

Írta:

A finomított cukor a legtöbb kész élelmiszerben megtalálható, még kenyerekben és fűszerekben is. Egy átlagos amerikai kb. 22 teáskanál cukrot fogyaszt el naponta. Ha belegondolsz, ez rengeteg, de az európai átlag sincs sokkal lemaradva, érdemes odafigyelned magadra, mert a cukor furcsábbnál furcsább dolgokat művelhet veled.

1. Zsírossá teszi a szerveidet

Ezt csinálja: A fruktóz, a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup összetevője jelentős károkat okoz a májban. A túlzott cukorfogyasztás miatt a máj elkezdi zsírként maga körül raktározni a cukrot, ha elfogyott a hely, máshova is raktároz, így kúsznak fel azok a fránya zsírpárnák. A jelenséghez hozzátartozik a zsírmáj kialakulása, ami 1980 előtt teljesen ismeretlen fogalom volt.

Ezt tedd ellene: Kerüld a cukrozott italokat, még azokat az egészségesen hangzó smoothie-kat is, amelyekhez cukrot adnak. A legjobb, ha kiiktatod a hozzáadott fruktózt az életedből. A gyümölcsök is fruktózt tartalmaznak, de a bennük lévő rost segít megemészteni és feldolgozni azt.

2. Cukorbetegséget okoz

Ezt csinálja: Egyes kutatások szerint napi 150 extra kalória, ami cukorból jön össze, 1,1%-kal növeli a cukorbetegség kockázatát.

Ezt tedd ellene: Könnyű talán belátni, hogy mennyi cukor van az édességekben, üdítőkben, de ha igazán száműzni szeretnéd a cukrot az életedből, akkor egészen mélyre kell ásnod. Nagyon sok felvágottban, kenyérben, ketchupban, készételben van hozzáadott cukor. Mindig olvasd el az összetevők listáját, mielőtt bármit is megvennél.

3. Kiüti a szíved

Ezt csinálja: Az igazság az, hogy a cukorbetegség és a szívbetegség erőteljesen kapcsolódik egymáshoz. A szívbetegségek és a stroke az első számú halálozási ok a II-es típusú cukorbetegséggel élő emberek között, a halálozások 65%-át okozzák.

Ezt tedd ellene: A legjobb, ha nem hiszel azoknak a adatoknak, mely szerint a nőknek napi 20 gramm, férfiaknak 36 gramm, gyerekeknek 12 gramm cukor a napi ajánlott mennyiség. Egyetlen doboz üdítő akár 12 gramm cukrot is tartalmazhat, de egy szelet teljes kiőrlésű kenyérben is lehet 2 gramm cukor.

44153785 - bowls of various kinds of sugar on old blue background

4. Függővé tesz

Ezt csinálja: Az utcai drogokhoz hasonlóan a cukor felszabadultságot vált ki, stimulálja az agy örömközpontját. Idővel pedig a szervezet alkalmazkodik hozzá, egyre többre lesz szükséged a kívánt hatás eléréséhez. Az állatkísérletek során a patkányok klasszikus elvonási tüneteket (remegést, hányást, izzadást) produkáltak, amikor elzárták őket az édességektől.

Ezt tedd ellene: Próbálj meg szépen lassan lejönni a cukorról, hogy ne érezd a szélsőséges elvonási tüneteket. Csökkentsd a napi adagodat, majd korlátozd heti egyszerire, később havi egyszerire a cukorfogyasztást. A végén már nem is fog hiányozni a cukor.

5. Kiéhezetté tesz

Ezt csinálja: A cukor kiéhezetté tesz. Nem is csoda, ha még mindig éhes vagy egy jó adag cukros étel befalása után, kutatások szerint a túlzott cukorfogyasztás képes az agy jóllakottság-érzékelését kikapcsolni. A leptin hormon feladata, hogy közölje: „jól laktam”, de a cukor miatt az agy nem képes érzékelni a hormont, te pedig még mindig éhesnek érzed majd magad.

Ezt tedd ellene: Egy csupa csokis keksz helyett válassz legalább 70%-os kakaótartalommal bíró étcsokit és egyél belőle egyetlen kockát. Ha nagyon sóvárogsz valami édesség után, menj el és sétálj 15 percet, mert a kutatások szerint egy kiadós séta csökkenti a felesleges kalóriák utáni vágyódást.

6. Zombi leszel

Ezt csinálja: Amikor megeszel egy sütit vagy néhány (sok) kocka csokit, nagyon hamar kapsz egy energialöketet, de nagyon hamar könyörtelen fáradtság tör rád utána. A tudomány állása szerint körülbelül 30 perc telik el a cukor okozta csúcsenergia és a teljes összeomlás között.

Ezt tedd ellene: A baj az a cukor adta energiával, hogy a vércukorszinted a kezdeti alá esik jóval, vagyis sokkal fáradtabb leszel utána, mint a cukor elfogyasztása előtt. Próbáld kerülni a cukros és rejtett cukros ételeket. Ha nassolni szeretnél, egyél inkább egy görög joghurtot vagy egy marék mandulát.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X