Főoldal > DIÉTA > 5 gyakori tápanyaghiány, amely hízáshoz vezet

5 gyakori tápanyaghiány, amely hízáshoz vezet

diétaétkezésfogyáshízástápanyaghiánytáplálkozás
0

Írta:

Ebéd után mindig őrülten kívánod a csokit? Nem is veszed észre, és már nyitva is van előtted egy zacsi csokigolyó? Állandó bűntudat gyötör, amiért nem tudsz nemet mondani? Ne kínozd magad, nem az akaraterőd gyenge!

Kiderült, hogy az alacsony vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns bevitel felelős azért, ha egyfolytában étel után sóvárogsz, legyen szó akár csokiról, sült krumpliról, steakről vagy épp sajtról. Sajnos, a közhiedelemmel ellentétben, nem azt kívánod, amire a szervezetednek épp szüksége van. Ha nem viszel be megfelelő mennyiségű kalciumot és magnéziumot, biztosan nem a fánk hiányzik a szervezetednek, sokkal inkább a görög joghurt.

Hogyan győzheted le az ételek utáni kínzó  sóvárgást, amely újabb plusz kilókhoz vezet? A legegyszerűbben jól összeválogatott étrenddel, de a táplálék-kiegészítők szedése is javasolható. Különösen akkor, ha olyan diétát folytatsz, mint a Paleo vagy a vegán, amely teljes ételcsoportokat száműz.

Most megtudhatod, melyik az 5 leggyakoribb tápanyaghiány, ami miatt elveszted az evés feletti kontrollt, és hogyan állíthatod vissza azt.

Kalcium és magnézium

A kalcium és a magnézium hiánya szinte mindig együtt jár, cukor és só utáni sóvárgáshoz vezetve. Ha állandóan csak csokoládét majszolnál, annak leggyakrabban az alacsony magnézium bevitel az oka. A stressz és a túlzott cukorfogyasztás pedig tovább merítik az amúgy is alacsony kalcium- és magnéziumraktárakat.

Ezt edd: kalciumhoz a legegyszerűbben olyan tejtermékekből juthatsz hozzá, mint a joghurt, a kefir és a sajt. A magnézium raktárak feltöltéséhez pedig fogyassz minél több magvat és brokkolit.

 B-vitaminok

A B-vitaminok bevitele kiemelten fontos, ugyanis segít felvenni a harcot a stresszel. A B1- és a B5-vitamin támogatja a mellékvese működését, a B6- és a B9-vitamin pedig segíti az egyes neurotranszmitterek létrejöttét, amelyeknek fontos szerepük van a hangulatszabályozásban és a jó közérzetben. Stresszes időszakokban a szervezet gyorsabban felhasználja a B-vitaminokat. Továbbá B-vitamin ürítő a koffein, az alkohol, a finomított cukor és bizonyos gyógyszerek is, mint például a hormont tartalmazó fogamzásgátlók.

Ezt edd: B-vitamin főleg a húsokban, a lazacban, a tenger gyümölcseiben, a tejtermékekben, a zöldleveles zöldségekben, a banánban, az avokádóban és a tojás sárgájában található. A lazacos saláta legyen stresszes időszakban a legjobb barátod a csoki helyett.

 Cink

A cinkhiány általában idősebbeknél és stresszes életmódot folytatóknál jelentkezik. Alacsony szintje elsősorban nem éhségrohamot vált ki, hanem tompítja az ízérzékelést. Ezáltal több sót és cukrot adunk az ételekhez.

Ezt edd: ezt az ásványi anyagot nem egyszerű pótolni, leginkább állati forrásai vannak, mint az osztriga, a rák, a máj vagy a tojás. Kisebb mennyiségben a zöldborsó és a magvak is tartalmaznak cinket.

tapanyaghiany2.jpg ()

Vas

Ne lepődj meg, ha menstruáció idején steaket vagy hamburgert kívánsz. A vashiány menstruáló nőknél és vegetáriánusoknál jelentkezik leginkább.

Ezt edd: marhahúsból, szárnyasokból és májból fedezheted legjobban a megfelelő vasbevitelt. Ha nem eszel húst, fogyassz minél több növényi vasforrást, mivel ezeket a szervezet nehezebben tudja feldolgozni. A legjobb választás a szárított gyümölcsök, a kesudió, a tökmag és a hüvelyesek. A jobb felszívódás érdekében a vasat C-vitaminnal vidd be!

Omega-3

Ha ebédre általában a kedvenc sonkás-kukoricás pizzád eszed, délután pedig egy nagy szelet sütit, valószínűleg te is azok közé tartozol, akik nem visznek be elegendő mennyiségű Omea-3-at a szervezetükbe. A nélkülözhetetlen zsírsavak hiánya leggyakrabban a sajt utáni sóvárgásban nyilvánul meg.

Ezt edd: Omega-3 EPA és DHA bevitelhez a halolaj az egyik legideálisabb forrás, de fogyassz minél több lazacot, szardíniát és tonhalat is. A tojás is jó választás, már egyetlen darabja 600 mg Omega-3-at juttat a szervezetbe, ami a napi ajánlott mennyiség harmada. 

Fotó: Profimedia – Red Dot  


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X