Főoldal > DIÉTA > Ez a közismert fűszer garantálja a fogyást

Ez a közismert fűszer garantálja a fogyást

diétaétkezésfogyásfűszerköménytáplálkozás
0

Írta:

Te ismered ezt az olcsó, hatékony és természetes fogyasztószert?

Mit is kívánhatnánk az újévi fogadalom mellé inkább, mint egy olcsó, hatékony és természetes fogyasztószert? A fűszeres állványodról nem hiányozhat többé a kömény, ugyanis ez a fűszer, amely a mexikói chiliben és az indai curry-s ételekben is megtalálható, hatékonyan segíti a fogyást, a Complementary Therapies in Clinical Practice című folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

A kutatás során az egyik csoportnak 3 gramm köményt kellett joghurtba keverve elfogyasztania ebéd és vacsora között, míg a másik csoport önmagában ette a joghurtot uzsonnára. A 88 résztvevő egyaránt alacsony kalória-bevitelen alapuló diétán volt, amelynek betartására étkezési tanácsadók figyeltek három teljes hónapon át.

Mindkét csoport tagjai sikeres fogyásról számolhattak be, ám a köményt fogyasztók átlagban 2 kilóval többet adtak le testsúlyukból, mint a natúr joghurtot fogyasztók. A köményt evőknek nagyobb mértékben csökkent a BMI indexe, a derékbősége, a testzsír százaléka és a koleszterinszintje is.

A tanulmány szerzője, Alexa Fleckenstein felhívta a figyelmet számtalan jótékony hatására, többet között a koleszterin- és a vércukorszintre gyakoroltra is. Az AGE-k olyan mérgek, amelyek a magas hőmérsékleten főzött, például a grillezett, ételekben találhatóak meg, károsítják a sejteket, elősegítik a cukorbetegség kialakulását és az idő előtti öregedést. A kömény ezeknek a glikolizált végtermékeknek is csökkenti a károsító hatását. Ráadásul a kömény, amely a petrezselyemfélék családjához tartozó fűszer, íze minden egészséges ételhez remekül illik, a vörös lencsétől a barna rizsig.

komeny2.jpg ()

Ha igazán finom és hagyományos lencsés étellel szeretnéd meglepni a családot vagy a barátaidat, miközben az egészségetekről is gondoskodni akarsz, próbáld ki az alábbi receptet:

Köményes lencseleves 4 személyre

Hozzávalók:
2 teáskanál olívaolaj
2 répa, szeletelve
2 zeller, szeletelve
2 fokhagyma, aprítva
1 leveskocka
Félcsészényi barna lencse
2 teáskanál kömény
2 paradicsom, felkockázva
Egy maréknyi bébispenót
Tengeri só és bors

Elkészítése: hevítsd fel az olajat egy nagy lábosban. Főzd meg a répát, a zellert és a fokhagymát 4 percig, vagy ameddig megpuhulnak a zöldségek. Öntsd fel vízzel, add hozzá a leveskockát, a barna lencsét és a köményt, majd forrald fel. Utána vedd le a hőfokot, tedd rá a fedőt és hagyd körülbelül 20 percig összeérni az ízeket, miközben a lencse is megpuhul. Végül add hozzá a paradicsomot és a bébispenótot, mert ezeket nem kell olyan sokáig főzni. Fűszerezd sóval és borssal ízlés szerint.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X