Főoldal > DIÉTA > 6 csodás dolog, amit nem tudtál az oregánóról

6 csodás dolog, amit nem tudtál az oregánóról

fűszerfűszernövényoregánó
0

Írta:

Az oregánót, ha máshonnan nem is, de a pizzákról és az olasz tésztákról mindenképp ismered. Különleges íze nem csak finomságot kölcsönöz az ételnek, hanem egészséget is a testnek, mert a fűszer már hosszú évezredek óta gyógynövényként is bizonyított.

1. A boldogság fűszere

Első előfordulását és használatát az ókori görögök idejében kell keresi, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az asszírok. Az oregánó széles körben való elterjesztéséért azonban tényleg a görögök felelősek. A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe bele csempészni.

2. Ásványi anyagokban rendkívül gazdag

Az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrásnak számít az oregánó. A kalcium, a magnézium, a cink, a vas, a kálium, a réz, a bór és a mangán található meg benne nagyobb mennyiségben. Vitaminok közül az A- és C-vitamin tartalmának köszönheti a kiváló antioxidáns szerepét.

3. Gyulladások ellen is remek

A népi gyógyászat kezdetben gyulladáscsökkentésre használta, de hatékony volt étvágygerjesztőként is. Hippokratész az idegek nyugtatójának tartotta, de sérülések gyógyítására is rendszeresen használták. Az oregánó egyik igen aktív hatóanyaga a béta-kariofillén. Ez megváltoztatja bizonyos sejtek működését, ezáltal csökkentve a testedben a gyulladást okozó anyagok kibocsátását.

, Image: 10807836, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Michaela Dusíková - ČIF

4. Hatékony köhögéscsillapító

Lényeges összetevői az illóolajok: a karvakrol, a timol és a borneol. A timol, vagy más néven kakukkfűkámfor köhögéscsillapításra kiváló megoldás. De használható még a mandulagyulladásnál, vagy egyéb torokkal kapcsolatos betegségekre is.

5. Gombás fertőzések ellen is használható

A karvakrol a természetben található legerősebb antiszeptikus, vagyis fertőzés gátló anyag. Éppen ezért a számos gombafaj és baktérium (pl. Salmonella, Escherichia coli, Candida) ellen bizonyult hatásosnak. Ezen kívül igen nagy mennyiségű flavonoid található benne, melyek kiváló antioxidánsok, vagyis védik a sejteket a káros szabadgyökök ellen.

6. Könnyen tárolható

Friss és szárított formában is megvásárolható. Ha friss oregánót veszel, akkor érdemes cserepeset választani, illetve nagyon oda kell figyelni, hogy friss, még nem hervadó példányokat vigyél haza. A szárított oregánót zárt üvegben, hűvös, sötét és száraz helyen érdemes tárolni, nagyjából fél évig. Az oregánó ezután is felhasználható, akár még évekig, de minősége lassan romlik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X