Főoldal > DIÉTA > A 4 leginkább túlbecsült szuperélelmiszer

A 4 leginkább túlbecsült szuperélelmiszer

acai bogyóchia magdiétafogyásfogyókúragasztrokókuszolajkókuszvíztáplálkozás
0

Írta: and

Ha beírjuk az internetes keresőbe, hogy szuperélelmiszerek, találatok milliói jelennek meg. Weblapok, blogok és könyvek hirdetik a különböző ételek, italok, porok és tabletták mágikus egészségügyi hatásait.

A szuperélelmiszerek marketingesei azt ígérik, hogy ezek a táplálékok bármire képesek: növelik az élettartamot, védenek a rákos megbetegedésektől, növelik a libidót, sőt hatékonyabban felveszik a ráncokkal a harcot, mint a kozmetikumok.

Mindez túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen. A táplálkozási szakemberek úgy vélik, túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek az egyes élelmiszerekre, mellőzve azt, ami valóban fontos az egészség szempontjából: a teljes étrendet. Az, hogy elfogyasztasz néhanapján egy-egy szuperélelmiszert, még nem azt jelenti, hogy nem ebédelsz mindennap gyorsétteremben. Maga a kifejezés is vitatható, hiszen nincs regisztrálva az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletnél, ami feljogosítja a marketingeseket, hogy arra használják, amire csak szeretnék. A következő élelmiszerek nem érik meg méregdrága árukat, így keresd olcsóbb és könnyebben beszerezhető alternatíváikat! 

Acai bogyó

Az acai szó szerint azt jelenti, hogy a gyümölcs sír, de valószínűleg inkább te fogsz elmorzsolni egy-két könnycseppet, amikor kidobsz rá egy kisebb vagyont. Nincsenek embereken végzett tudományos kutatások arról, hogy az acai bogyó felveszi a harcot a kilókkal és az öregedéssel, ahogy más, jótékony hatásairól sem. Természetesen gazdag antioxidánsokban, de ezzel még nem érdemli meg a szuper címkét.

Jobb választás: élvezd a hazánkban is termő, szezonális bogyós gyümölcsöket, amelyekhez télen is hozzájuthatsz fagyasztva.

Chia mag

Az aprócska fekete és fehér magokat elsősorban Mexikóban és Dél-Amerikában termesztik. Gyakran emlegetik fogyókúrát segítő táplálékkiegészítőként, de ha fogyásról van szó, a kutatók nem találtak bizonyítékot rá, hogy valóban csökkenti a testsúlyt. A chia antioxidánsban és omega-3 zsírsavban gazdag. 2 teáskanálnyi mennyiségben 140 kalória, 10 g rost, 5 g fehérje, 9 g zsír és 180 mg kalcium van, így természetesen egészséges, de további előnyöket nem kínál.

Jobb választás: válassz olyan dióféléket és magvakat, amelyek sok antioxidánst, fehérjét és rostot tartalmaznak, de jóval olcsóbbak és könnyebben hozzáférhetőek.

oil2.jpg ()Kókuszolaj

Vitathatatlan, hogy az abszolút szuperélelmiszernek a kókuszolaj számít: erősíti az immunrendszert, véd a szív-, az érrendszeri- és a pajzsmirigy betegségektől, az elhízástól és a ráktól. A kutatások azonban még gyerekcipőben járnak, ugyanis elsősorban rágcsálókon végzik a kísérleteket és a rendelkezésre álló adatok is igen korlátozottak. Csupán egy biztos adatunk van a kókuszolajról: 87%-a telített zsírsav. Ez azt jelenti, hogy egy kanálnyi kókuszolajban 13,5 g telített zsír van és 120 kalória. A táplálkozástudományi szakemberek pedig maximum napi 14g telített zsírsav fogyasztását javasolják.

Jobb választás: maradj a növényi olajoknál, amelyek kevés telített zsírsavat tartalmaznak, mint a repce- és az olívaolaj.

Kókuszvíz

Hollywood aktuális kedvence a kókuszvíz, ez a sztárok közkedvelt itala, így egyértelműen szuperélelmiszernek számít. A marketingesek is úgy emlegetik, mint egy szuperhidratálót, amely emellett segíti a fogyást, felveszi a harcot az aknékkal és a másnapossággal is. Ennek ellenére az egyetlen tény a kókuszvízzel kapcsolatban, ami jelenleg a rendelkezésünkre áll, hogy egy adagban 2-3 teáskanálnyi cukor és legalább 50 kalória van.

Jobb választás: még edzés után is bőven elegendő az ásványvíz a hidratáláshoz. Ráadásul a fogyást is jobban támogatja, hiszen a víz kalóriamentes.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X