Főoldal > DIÉTA > Az 5 legfurcsább ok, amiért túl sokat eszel

Az 5 legfurcsább ok, amiért túl sokat eszel

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta: and

Tudatos wellness életmódot folytatóként hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy időközben kifejlesztettünk egyfajta mágikus képességet, amellyel könnyedén kordában tudjuk tartani az étvágyunkat.

 Mi más magyarázhatná például a legjobb barátnőnk természetfeletti, csodás, ám olykor igencsak idegesítő képességét, hogy 99,9%-ban csak egészséges ételeket fogyaszt, azt is épp megfelelő mennyiségben? Ki kell, hogy ábrándítsunk, mindebben semmi mágikus nincsen, bizonyos szokások és külső körülmények befolyásolják, hogy mikor tesszük le az evőeszközt, vagy épp mikor nem, pedig kellene.

Áfonyás muffint eszel reggelire

A kedvenc kávéházadban kapható muffin bár időtakarékos reggeli, de ha továbbra is bele akarsz férni a kedvenc szűk farmeredbe, akkor jobban teszed, ha inkább fehérjében gazdag étkezéssel indítod a napot. A legjobb választás a tojásfehérjéből készített omlett vagy a görög joghurt. A British Journal of Nutrition legfrissebb kutatása kimutatta, hogy a fehérje hosszú távon teltségérzetet ad, szemben a magas szénhidráttartalmú reggelivel, amely után hamar megéhezünk. Nemcsak sokáig jóllakat a fehérje, de lebontása is több kalóriát igényel, mint a szénhidráté. Egy átlagos felnőtt nő ajánlott napi fehérjebevitele 65 g.

Azt hiszed, 20 perc sétával már 500 kalóriát elégettél

A legtöbben hajlamosak vagyunk túlbecsülni a testmozgás során ledolgozott kalóriákat, a Journal of Sports Medicine and Physical Fitness legfrissebb tanulmánya szerint. A kutatás során a résztvevőket arra kérték, hogy edzenek taposógépen, majd utána egyenek annyi kalóriát, amennyit a mozgással elégettek. Átlagban háromszor túlbecsülték az edzéssel ledolgozott kalóriákat, így háromszor több kalóriányi étellel kompenzálták azt. Valójában 30 perc gyors sétával csupán 140 kalóriát égetünk el, amely egy nagyobb müzli szeletet sem tesz ki.

sokat2.jpg ()14:30 körül ebédelsz

A reggeli kihagyása, és az ebéd halogatása egészen délutánig elsőre kalóriaspóroló ötletnek is tűnhet, valójában inkább visszafele sül el. A táplálkozási szakemberek azt tanácsolják, hogy a nap első felében együnk többet, amikor magas az aktivitási szint: dolgozunk, lendületben vagyunk, testmozgást végzünk. A kutatások is bizonyították, hogyha túl sokáig halogatod a nap első két főétkezését, az általában túlevéshez vezet.

Még a zuhany alatt is az e-maileket ellenőrzöd

Ez a szokás nemcsak a mobiltelefonodnak árt, hanem a súlyodnak is. Ha ennyire nem tudsz elszakadni a munkától, az garantáltan stresszel jár. A stressz rövidtávon elnyomja az étvágyat, de ha krónikussá válik, akkor inkább túlevésre ösztönöz. A kortizol hormon jelentősen növeli az étvágyat, ezáltal hízáshoz vezet.

A napod nem teljes diétás üdítő nélkül

A cukros üdítők cseréje cukormentesre a kalóriák miatt elsőre jó ötlet, de az általános tapasztalat az, hogy a megtakarított kalóriákat ilyenkor mással kompenzáljuk. Egy tanulmányban 3600 felnőttet vizsgáltak, és azokat, akik rendszeresen mesterséges édesítőszerrel készült italokat fogyasztottak, dupla annyira érintette az elhízás kockázata, mint azokat, akik nem ittak diétás üdítőket. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a mesterséges édesítők nem elégítik ki a cukor iránti vágyunkat, így hamarosan más pótló után nézünk. Egyszerűbb és még finomabb is, ha rögtön eszel 1-2 darab zabkekszet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X