A gyomorfájás, a puffadás, a hasmenés mind-mind olyan panasz, amitől mindenki szívesen megszabadulna. Ha gyomorrontásról, vírusról van szó, akkor pár nap diéta sokat segít, ám ha a panaszok folyton visszatérnek, az elég kellemetlen.
Visszatérő gyomorpanaszok esetén érdemes kivizsgáltatni, mi lehet a kiváltó ok, de addig is tudd meg, milyen ételek segíthetnek, hogy kíméld a gyomrod.
1. Banán
Itt az ok, amiért a maratonfutók egyik állandó kedvence a banán: az emésztése könnyű és nem kavarja fel a gyomrot sem. Ez a gyümölcs pektint tartalmaz, ami csökkenti a bélmozgást, így tulajdonképpen nyugtatja a gyomrot.
2. Papaja
Egy újabb trópusi gyümölcs, ami gyomornyugtatók listáján szerepel. Ha papaját fogyasztasz, sokkal hamarabb könnyebbé teszed az emésztőrendszered munkáját. A papaja hatékonysága a benne lévő chymopapainban rejlik, ami a fehérjék lebontásában segít a gyomornak.
3. Fehér rizs
Amikor a gyomrod háborog, a legjobb megoldás olyan könnyen emészthető ételeket választani, amilyen a fehér rizs, pirítós vagy a főtt krumpli. Az igazán érzékeny gyomorban is emésztődni tud némi fehér rizs, ami hasmenés esetén fontos, mert energiához jut a szervezet.
4. Gyömbér
Számtalan tanulmány igazolta már a gyömbér létjogosultságát mint gyomornyugtatót és emésztésjavítót. Ha szeretnél rendszeresen gyömbért fogyasztani, arra figyelj oda, hogy a napi adag ne haladja meg a 4 grammot.
5. Almaszósz
Ahogy a banán, az alma is kiváló forrása a pektinnek. Ha fáj a gyomrod, próbálj meg almaszószt fogyasztani. Arra figyelj, hogy az alma héját vágd le, mert annak emésztése nehéz, könnyen irritálhatja a bélrendszert.
6. Gyógytea
A gyomorproblémák legelső jelénél már forralhatod is a teavizet. A menta és a kamilla kifejezetten a gyomorpanaszokra „specializálódott”. A menta ezen felül fájdalomcsillapító hatással is bír, ami szintén segít azon, hogy jobban érezd magad.
7. Joghurt
A legtöbb tejtermék nem ajánlott feldúlt gyomor esetén. De egy adag növényi joghurt segíthet a problémádon. Arra kell csak odafigyelned, hogy olyan joghurtot válassz, ami aktív kultúrát tartalmaz, mert ezek a jó baktériumok eljutnak a bélrendszerbe, ahol segítik az emésztést.
Fotó: