Főoldal > DIÉTA > 7 ételtipp a gyomorbajokra

7 ételtipp a gyomorbajokra

almabanángyömbérgyomorgyomorfájdalomgyomorpanaszjoghurtpapájarizs
0

Írta:

A gyomorfájás, a puffadás, a hasmenés mind-mind olyan panasz, amitől mindenki szívesen megszabadulna. Ha gyomorrontásról, vírusról van szó, akkor pár nap diéta sokat segít, ám ha a panaszok folyton visszatérnek, az elég kellemetlen.

Visszatérő gyomorpanaszok esetén érdemes kivizsgáltatni, mi lehet a kiváltó ok, de addig is tudd meg, milyen ételek segíthetnek, hogy kíméld a gyomrod.

1. Banán

Itt az ok, amiért a maratonfutók egyik állandó kedvence a banán: az emésztése könnyű és nem kavarja fel a gyomrot sem. Ez a gyümölcs pektint tartalmaz, ami csökkenti a bélmozgást, így tulajdonképpen nyugtatja a gyomrot.

2.  Papaja

Egy újabb trópusi gyümölcs, ami gyomornyugtatók listáján szerepel. Ha papaját fogyasztasz, sokkal hamarabb könnyebbé teszed az emésztőrendszered munkáját. A papaja hatékonysága a benne lévő chymopapainban rejlik, ami a fehérjék lebontásában segít a gyomornak.

3. Fehér rizs

Amikor a gyomrod háborog, a legjobb megoldás olyan könnyen emészthető ételeket választani, amilyen a fehér rizs, pirítós vagy a főtt krumpli. Az igazán érzékeny gyomorban is emésztődni tud némi fehér rizs, ami hasmenés esetén fontos, mert energiához jut a szervezet.

4. Gyömbér

Számtalan tanulmány igazolta már a gyömbér létjogosultságát mint gyomornyugtatót és emésztésjavítót. Ha szeretnél rendszeresen gyömbért fogyasztani, arra figyelj oda, hogy a napi adag ne haladja meg a 4 grammot.

Piece slice and crushed of ginger against a wood worktop, Image: 138569003, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Wavebreak

5.  Almaszósz

Ahogy a banán, az alma is kiváló forrása a pektinnek. Ha fáj a gyomrod, próbálj meg almaszószt fogyasztani. Arra figyelj, hogy az alma héját vágd le, mert annak emésztése nehéz, könnyen irritálhatja a bélrendszert.

6. Gyógytea

A gyomorproblémák legelső jelénél már forralhatod is a teavizet. A menta és a kamilla kifejezetten a gyomorpanaszokra „specializálódott”. A menta ezen felül fájdalomcsillapító hatással is bír, ami szintén segít azon, hogy jobban érezd magad.

7. Joghurt

A legtöbb tejtermék nem ajánlott feldúlt gyomor esetén. De egy adag növényi joghurt segíthet a problémádon. Arra kell csak odafigyelned, hogy olyan joghurtot válassz, ami aktív kultúrát tartalmaz, mert ezek a jó baktériumok eljutnak a bélrendszerbe, ahol segítik az emésztést.

Fotó:


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X