A zsírok, akárcsak a szénhidrátok, többsége általában tiltólistára került, ha fogyókúráról volt szó. Szerencsére mára már tudjuk, mi a különbség a telített és a telítetlen zsírsavak között.
Most azt is eláruljuk, melyik 9 zsírsavat és táplálkozási olajat ajánlatos fogyasztanod, hogyha az egészséged javítása és a BMI indexed csökkentése a cél.
Omega-3 zsírsavak
Természetesen evvel nem árultunk el újat, azonban nem maradhat le a listáról az Omega-3. Népszerűségét annak köszönheti, hogy javítja a szív egészségét és az általános közérzetet, valamint hozzájárul a karcsú derék eléréséhez. A közhiedelemmel ellentétben a napi ajánlott szükségletet nemcsak lazaccal tudod bevinni. A halak mellett a dió és a szójabab is nagyszerű Omega-3 forrás.
Pinolénsav
Ha szereted a pestot, ne fogd vissza magad, csupán teljes kiőrlésű tésztára tedd! A fenyőmagban található zsír ugyanis étvágycsökkentő és fogyasztásával javul a teltségérzet jelentkezése. Emellett számos betegség megelőzésében is kulcsszerepe van.
Konjugált linolénsav (CLA)
Akármilyen nehéz is kimondani, a konjugált linolénsav hatékonyan csökkenti a testzsír-százalékot, miközben növeli a szálkás izomtömeget.
Lenmagolaj
A fitneszversenyzők sem véletlenül kezdik egy kanálnyi lenmagolajjal a napot, ugyanis nagyszerű Omega-3, -6 és -9 forrás. Hatékonyan csökkenti a szervezetben fellépő gyulladást, amelyet kapcsolatba hoztak a hízással. Ha magában, éhgyomorra nem tudod megenni, öntsd le vele a salátád. Könnyű, mogyorós íze ugyanis kiválóan passzol a zöldségekhez.
Kenderolaj
A kenderolaj szintén igazi Omega-3 bomba, de antioxidáns E-vitaminban is gazdag. Serkenti a sejtek anyagcseréjét.
Halolaj
Egyre népszerűbb a halolaj, mint táplálék-kiegészítő, mivel védi a szív és az agy egészségét. Az amerikai kutatások szerint a rendszeres testmozgást végzőknek is kifejezetten ajánlott a fogyasztása, mivel erősítő edzések mellett hatékonyan hozzájárul az izomépítéshez.
Repceolaj
A legfrissebb kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a repceolaj képes helyreállítani a vércukorszintet 2-es típusú diabétesz esetén. Segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Jól bírja a hőkezelést, így bátran kísérletezhetünk vele a konyhában.
Nagy olajsavtartalmú szójaolaj
Alacsony telített zsírsavakban, és háromszor több telítetlen zsírt tartalmaz, mint a hagyományos szójaolaj. Hihetetlen, de 50-80%-kal képes csökkenteni a nem kívánatos zsírok mennyiségét. Ráadásul magas a forráspontja, így bármilyen étel sütéséhez-főzéséhez használható.
Kókuszolaj
A divatos kókuszolaj növeli az energiát és közepes láncú trigliceridjei által sokkal gyorsabban emészthető, mint más telített zsír. Tápláló, ugyanakkor nem terheli a szervezetet és nem hizlal. Főételek és sütemények készítéséhez egyaránt ajánlott.
Fotó: Profimedia – Red Dot