Főoldal > DIÉTA > 5 dolog, amit eddig nem tudtál a mézről

5 dolog, amit eddig nem tudtál a mézről

diétaegészségfogyásgasztrogyógyítmeztáplálkozás
0

Írta:

Már az ókorban úgy tekintettek a mézre, mint minden betegség gyógyítójára, emellett mindig az egyik legismertebb szépségápolási szer volt. 11 féle vitamint, 30 féle ásványi anyagot és 19 féle aminosavat és enzimet tartalmaz, valamint 70 féle gyógy-, és fiziológiai hatással rendelkezik.

 

Rengeteg előnyének köszönhetően egyszerűen és természetes módon alkalmazhatjuk az élet számtalan területén. De mi az, amit mindenképp tudnunk kell róla?

1. Vitalizálja a bőrt

Talán kicsit idegenül hangzik, hogy a hagyományos arctisztító szerek helyett vásároljunk egy csupor mézet. A méz antibakteriális hatással rendelkezik, használata ezért megnyugtatja a gyulladt bőrt, így pattanásos, érzékeny bőrre is kifejezetten ajánlott. Máig Kleopátra-fürdőnek nevezik, ha a fürdővízbe tejet és mézet tesznek, hiszen ezek finommá, bársonyossá teszik a bőrünket. Ne alkalmazzuk azonban túl gyakran vagy túl nagy mennyiségben, ugyanis nedvesség- elvonó tulajdonsága is van, így ki is száríthatja a bőrt. .

2. Erősíti az immunrendszert

A méz tele van polifenolokkal, amely egyfajta antioxidáns. Ez segít megvédeni a sejteket, de ha már úrrá lett rajtad a betegség, akkor is erősíti a szervezetet. Az egyik legkomolyabb erőssége, hogy elfogyasztásával a benne található gyümölcscukrok azonnal felszívódnak a szervezetben, és energiává alakulnak. Ezért is ajánlják hirtelen fáradtság vagy hosszú levertség esetére. Ilyen helyzetekben kiváló megoldás lehet egy-két kanál méz elfogyasztása.

mez2.jpg ()

3. Az édes kötszer

Ősidők óta használják a bőr betegségeire is, és ez sem véletlen. Kis mennyiségű hidrogén-peroxidot tartalmaz, ezért a legtöbb égési sérülésre, horzsolásokra, de műtéti metszésekre és sugárzás okozta fekélyekre is jól tud reagálni az úgynevezett „édes kötszer”, vagyis a méz.

4. Afrodiziákum

Nem véletlen, hogy az ókorban Ámor nyilait is a méhek fullánkjához hasonlították, hiszen a méz afrodiziákumként is közismert. Mindennek a hátterében a vérbőséget okozó hatása áll, ugyanis bármilyen testrészünkre kenjük, a méz ott élénkíteni fogja a véráramlást. Az ókorban az is elterjedt szokás volt, hogy a friss házasok az egybekelés utáni hetekben mézsört, vagyis erjesztett mézet ittak, hogy ezzel is biztosítsák szexuális életük intenzitását. Nem véletlen tehát a nászútra használt mézes hetek kifejezés sem.

5. Fokozza a sportteljesítményt

A tökéletes sportital. A már nagyon elfáradtunk, vagy elhagy az erőnk, éhségérzet tör ránk, akkor az egyik legegyszerűbb és legmegfelelőbb szénhidrát-pótlási megoldás a méz. A mézben található tápanyagok, szénhidrátok és fehérjék ugyanis azonnal felszívódnak a szervezetünkben, és néhány pillanat alatt újra erősnek érezhetjük magunkat. Ugyancsak hatásos szédülésre, hirtelen mozdulatok után jelentkező egyensúlyvesztésre is. És ne felejtsük el: ha hirtelen szembetalálkozunk egy medvével – vagy legalább Micimackóval – még őt is lekenyerezhetjük vele…

Fotó: Profimedia – Red Dot 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X