Főoldal > DIÉTA > A legrosszabb italok a testednek

A legrosszabb italok a testednek

diétafolyadékfolyadékfogyasztásgasztroitaltáplálkozás
0

Írta:

A legtöbb boltban kapható itallal óvatosan kell bánni. Ha elolvasod a következő összeállítást, rá fogsz jönni, hogy érdemes magadnak ízesíteni a vizet, főzni a kávét és facsarni a gyümölcslevet.

 

Dzsúzok, üdítők

A „juice ital” és „juice koktél” címkék szinte minden esetben eufémizmusok az élénk színű cukros vízre. Ha igazán egészséges italt szeretnél, válaszd a 100%-os gyümölcslevet, semmi mást!

Kávé- és energiaitalok

Hiába készült 1,5%-os tejből, egy nagy pohár előre csomagolt jegeskávé kb. 800 kalóriát és 177 gramm cukrot tartalmaz, plusz a benne lévő koffeinnel is sokkolod a szervezetedet. A telített zsírokról nem is beszélve, amelyek hozzájárulnak az artériák eltömődéséhez. Ugyanez igaz az energiaitalokra is.

Ízesített víz

Ugyan tartalmaz némi extra vitamint, de gyakran tele van hozzáadott cukorral. Ha legközelebb veszel egy üveg ízesített vizet, ellenőrizd a címkét: ha mást is látsz az összetevők között, mint vizet és természetes ízesítőket, hagyd a polcon!

pinacolada2.jpg ()

Light kóla és társai

Naponta egy pohárral még rendben van, de ha többet is megiszol belőlük, jó esély van rá, hogy mellőzöd az olyan egészséges italokat, amelyekre a szervezetednek szüksége van. A kulcsszó: mértékkel.

Koktélok

Ajjaj, tudod hány kalóriát tartalmaz egy Pina Colada? 880-at. Ez pont nyolcszor több, mintha meginnál 8 felespohárnyi rumot. Igazi kalóriabűnözés!

„Egészséges” gyümölcsturmixok

Igen, a gyümölcs hasznos a szervezetednek, de egy 3 decis előre csomagolt smoothie akár 700 kalóriát is tartalmazhat és csupán 2 gramm fehérjét. Olyan, mintha egyszerre megennél egy egész ananászt, egy mangót, egy rakás fekete áfonyát és epret. A zsírsejtek csak növekedni fognak, ha több kalóriát eszel, mint amennyit elégetsz.

Sportitalok

Edzés után sokan választják a sportitalokat, abban a reményben, hogy segít a kalóriák elégetésében. De nagyon meg kell válogatnod, mit vásárolsz! Akár több méter hosszú is lehet a benne lévő adalékanyagok listája. Keresd a 0 kalóriás, természetes összetevőkből álló sportitalokat!

Alkohol

A mértékletes alkoholfogyasztás növeli a szervezetedben a jó koleszterin szintjét, felgyorsítja a vérkeringést és javítja az anyagcserét. Figyelem! A mérték 1-2 pohár naponta, és ez is inkább bor, mint rövidital. Ha ennél többet gurítasz le, kockáztatod az elhízást és az egyéb egészségügyi problémákat.

Limonádé

A legtöbb boltban vásárolt limonádé tartósítószerből, mesterséges színezékekből, édesítőszerekből és szódából áll. 1 dl legalább 100 kalória, és ez kb. 6 teáskanál cukrot és 0 tápanyagot tartalmaz. Lényegében tehát nem iszol mást, mint folyékony cukorkát. Ez pedig határozottan nem frissítő.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X