Főoldal > DIÉTA > A túlsúly mindig egészségtelen?

A túlsúly mindig egészségtelen?

anyagcserecukorbetegségdiétaelhízásfogyástúlsúly
0

Írta:

Meg fogsz lepődni a válaszon!

Manapság úgy gondolkozunk, hogy aki picit is túlsúlyos, az egészen biztosan nem egészséges. De mi is az igazság?

Egy új egészségi felmérés során kiderült, hogy a túlsúlyos emberek csaknem felének az anyagcseréje egészséges, normális. Ez azt jelenti, hogy nem nagyobb a kockázata a magas vérnyomásnak, vagy a II-es típusú diabétesznek, illetve egyéb, rossz anyagcserével kapcsolatba hozható betegségeknek.

A vizsgált alanyok 29%-át teljesen egészségesnek ítélték, 30% esetében pedig valóban egészségtelen anyagcseréről beszélhetünk.

Jeffrey Hunger, a kutatás vezetője szerint „azt az automatikus elbírálást szerettük volna a kísérlet által megcáfolni, hogy a túlsúlyos emberek mind egészségtelenek.”

A fenti eredmények alapján megállapítható, hogy minden 3. túlsúlyos ember esetében tévedünk, amikor egészségtelennek tituláljuk.

Egy 20 éven át tartó kutatás alatt 2500 túlsúlyos brit felnőttet kísértek figyelemmel. Azt vették észre, hogy bár a kutatás elején teljesen egészségesnek bizonyultak, több mint a vizsgálati alanyok fele 5 éven belül valamilyen anyagcsere-problémával kezdett küzdeni. Ez lehetett II-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás vagy szívbetegség is.

A kutatás vezetője, Joshua Bell elmondta: „Az eredeti feltételezés az volt, hogy az elhízás hosszú távon nem kapcsolható össze az egészségtelenség fogalmával, de már nyilvánvaló, hogy az egészséges, ám elhízott felnőttek könnyen és rövid időn belül egészségtelenné válhatnak.”

Nem ritka tehát, hogy egy túlsúlyos ember anyagcseréje teljesen egészséges, a kutatás azt mutatja, hogy ez az állapot gyorsan romolhat, ha továbbra is fennáll a túlsúly. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha picit is túlsúlyosak vagyunk, azonnal egészségtelennek kell gondolnunk magunkat, de rendszeres testmozgással és egészséges táplálkozással csökkenthetjük a krónikus betegségek kockázatát.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X