Főoldal > DIÉTA > Allergia- és rákellenes szupernövény: csicsóka

Allergia- és rákellenes szupernövény: csicsóka

allergiacsicsókadiétaegészségfogyásgyógyulásráktáplálkozás
0

Írta:

Ismerős a zöldség neve, de nem még nem kóstoltad? Az is lehet, hogy más néven viszont már ismered. Földialma? Tótrépa? Csókapityók? Igen, ezek mind a csicsóka népnyelvi elnevezései.

Közeli rokonságban áll a napraforgóval, és még hasonlít is rá, de csak tavasszal. Télen már közük nincs egymáshoz.

Inulinban gazdag gyógynövény

A csicsóka egy gumós, évelő gyógynövény, mely Észak-Amerikából érkezett Európába. Gumójának íze a burgonyáéhoz hasonlít, ám attól jóval édesebb. Fő hatóanyaga az inulin nevű növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely azonban eltér az ebbe a kategóriába tartozó keményítőktől, vagyis nem tekinthető cukornak annak ellenére, hogy édes ízű. Gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását, a székrekedés kialakulását. Emellett magas ásványanyag-forrás, ráadásul csak csekély mértékben tartalmaz keményítőt. Ezen tulajdonságai miatt igazi áldás a téli időszakban. Amikor rád tör az olthatatlan szénhidrát utáni vágy, érdemes csicsókát vásárolni, és falatozni belőle.

csicsoka2.jpg ()

Segít megelőzni a betegségeket

Amellett, hogy finom és egészséges, még számos betegség megelőzésében is szerepet játszik. Ilyen például a gyermekkori asztma és élelmiszerallergia, a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a candidózis. De alkalmazható a rákterápiában is, kifejezetten mellrák ellen ajánlott. Sőt, kozmetikai készítményekben is alkalmazzák, ugyanis bizonyított a gumó egyedülálló regeneráló, hidratáló, bőrnyugtató, bőrtápláló és frissítő hatása.

Segít a cukorbetegeknek is

A csicsóka a diabetikus táplálkozás fontos alapanyaga. A gumókban jelenlévő fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja, ezért nekik is ajánlott a zöldség fogyasztása.

Így vásárold! 

A csicsóka viszonylag hamar elveszíti nedvességtartalmát. A piacon próbáljuk olyan példányokat választani, amin nincsenek göcsörtök, és a héján se legyenek benyomódások, foltok. Tisztítás után tegyük vízbe, ugyanúgy, ahogy a burgonyát, hogy ne sötétedjen meg.

Egy igazán igénytelen növény, könnyen megterem, még sincs a fogyasztásának kellő hagyománya. Méltánytalanul mellőzött a magyar konyhákból, pedig a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj vagy szarvasgomba társaságában tálalják. Isteni krémleves, vagy főzelék készíthető belőle, de a gyerekek is imádni fogják a csicsóka csipszet. Megpárolva, apróra vágott petrezselyemmel is nagyon finom, de bármilyen salátát feldobhatunk vele.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X