Főoldal > DIÉTA > Aludd magad vékonyra az új szabályokkal!

Aludd magad vékonyra az új szabályokkal!

álomalvásdiétagasztrovékony
0

Írta:

Sikerül az ajánlott napi 8 órát alvással töltened? Azt hiszed, ennyi elég is, az lényegtelen, hogy este 9-kor vagy hajnali 2-kor kerültél az ágyba? Ez sajnos nem egészen így van.

Az American Journal of Health Promotion folyóirat legfrissebb kutatása szerint a kiegyensúlyozott fekvési és kelési időpont a karcsúság egyik kulcsa.

A Brigham Young Egyetemen több hétig tanulmányozták 330 nő alvási szokásait, kapcsolatot keresve az alvási szokásaik és a testösszetételük között. Meg is találták: azoknak a nőknek, akiknek a lefekvési és a felkelési ideje a legkevésbé ingadozott, azaz az esetleges eltérés egy órán belül maradt, jelentősen alacsonyabb volt a testzsírjuk, mint azoknak, akik több mint 90 perccel eltértek az időpontoktól.

„Minket is meglepett, hogy a kiegyensúlyozott alvási rendszer jelentősebb a testzsír szempontjából, mint az alvással töltött idő”- vallja be Bruce Bailey, a tanulmány szerzője.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy rendszeresen beérhetjük pár óra alvással és ezt a rendszert jónak tarthatjuk. Az is számít azért, hogy mennyit alszunk. A tanulmány során az is kiderült, hogy aki 6 és fél óránál kevesebbet alszik, annak nagyobb a zsírszázaléka. Ugyanakkor a túlalvás sem egészséges, akkor is zsírt raktározhatunk, ha 8 és fél óránál többet töltünk csukott szemmel.

alvas2.jpg ()„A tanulmány összefüggésbe hozható a fiziológiai váltással, de kevésbé stresszes és kaotikus életvitelt is eredményez”- foglalja össze az eredményeket Bruce Bailey. Azaz, ha alvási szokásaink nem kiegyensúlyozottak, az a túl elfoglalt ételmódunkat jelzi, amely nem tesz jót az egészségünknek és a testsúlyunknak sem.

Fontos hozzátenni, hogy az alvásnak minőséginek is kell lennie, a hánykolódás és a forgolódás nem jó a szervezetünk számára. A kísérlet azon résztvevői, akik jól aludtak, szintén alacsonyabb testzsírral rendelkeztek. Ha a minőségi alvás egyelőre csak egy álom számodra, akkor alakod érdekében is tegyél róla, hogy kipihend magad éjszaka.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X