Főoldal > DIÉTA > Elképesztő, milyen egészséges a kókuszvíz

Elképesztő, milyen egészséges a kókuszvíz

diétaegészségfogyáskókuszkókuszvíztáplálkozás
0

Írta:

Rihanna, Madonna, Gwyneth Paltrow: mi bennük a közös? Mindhárom sztár kókuszvízzel tartja formában magát! Mi lehet a nagy kókuszvíz-trend titka?

Szakértők szerint a kókuszvíz rengeteg káliumot tartalmaz, de emellett még elektrolitokban is igen gazdag. Ugyanilyen elektrolitok miatt fogyasztjuk a sportitalokat, csak ott felesleges hozzáadott cukrot is beviszünk egy-egy korttyal. Ha kókuszvizet iszol, elkerülöd ezeket a cukrokat, viszont plusz magnéziumot és kalciumot is biztosítasz edzés után a tápanyagokra kiéhezett testednek.

Amikor legközelebb futni vagy az edzőterembe indulsz, sportitalok helyett válaszd a természetes forrásból származó kókuszvizet, hiszen ugyanazokat az előnyöket kapod, csak természetes forrásból és hozzáadott cukor nélkül. A sima víz ugyan hidratál, de hiányoznak belőle az elektrolitok, melyeket az izzadás során veszítesz, és szükséges pótolni kell.

Kókuszvizet manapság már nagyon sok helyen kaphatsz. Ha egyébként nem szereted a kókuszos sütiket, kókuszreszeléket, akkor is érdemes egy próbát tenned vele, hiszen ennek a folyadéknak nincs erős kókuszíze.

A kókuszvíz nem egyenlő a kókusztejjel. Előbbit a kókusz belsejéből, utóbbit a kókusz húsából nyerik. Arra érdemes odafigyelned, amikor kókuszvizet veszel, hogy organikus kókuszból készült terméket válassz, valamint figyelj oda rá, hogy hozzáadott cukortól mentes legyen.

A kókuszvíznek köszönhetően vegán, 100%-ban természetes, nyers módon pótolhatod az elektrolitokat.

Lássuk, miért is érdemes kókuszvizet fogyasztani!

  1. Energiát biztosít az agy és az izmok számára.
    A kókuszvíz segít fejleszteni az idegsejtek közötti információáramlást, ami hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. Az elektrolitoknak köszönhetően megóvja az izmok leépülését, elősegíti a fejlődésüket.
  2. Javítja az emésztés folyamatát.
    A bioaktív enzimeknek köszönhetően javítja az anyagcserét és könnyebbé teszi az emésztést. Az elektrolitoknak köszönhetően gyorsítja és könnyíti az agyagcsere-folyamatokat.
  3. Erősíti az immunrendszert.
    A kókuszvíz tartalmaz egy laurinsav nevű vírusölő, gombaölő és antibakteriális hatóanyagot. Ez azt jelenti, hogy a kókuszvíz segít elpusztítani a szervezetbe kerülő káros anyagokat, ezzel pedig könnyíti az immunrendszer működését.
  4. Esszenciális elektrolitokat tartalmaz.
    Nátrium, kalcium, kálium, foszfor és magnézium is található a kókuszvízben, melyek mind olyan alapvető ásványi anyagok, melyekre szüksége van a szívednek, izmaidnak és sejtjeidnek.
  5. Öregedésgátló.
    Egy citokinin növényi hormonnak köszönhetően a kókuszvíz megvédi a sejteket az idő vasfogától, a bőrsejteket így a ráncoktól.
  6. Fontos a szív és vesék számára.
    A kókuszvíz csökkenti a stroke és hipertenzió kockázatát, egészségesebbé teszi a szívet és veséket.
  7. Csökkenti a dehidratációt.
    A kókuszvíz egyszerre hidratálja a testet, káliumtartalmának köszönhetően pedig egyensúlyban tartja a folyadékszintet a sejtekben és vérben.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X