Főoldal > DIÉTA > Ezért ne egyél több csirke nuggets-et!

Ezért ne egyél több csirke nuggets-et!

diétafogyásfogyókúragasztrotáplálkozás
0

Írta:

Tudod, valójában mit eszel, amikor csirke nuggest-et kérsz a kedvenc gyorséttermedben? Azt hiszed, egészséges választás, mert tele van fehérjével?

 

 Egy amerikai kutatás során két különböző gyorsétterem-lánc termékét vizsgálták meg, és azt találták, hogy a csirke egyáltalán nem fő összetevője sokak kedvencének. Valójában inkább töménytelen zsiradékot juttatunk vele a szervezetünkbe. Ha te is kellően megundorodtál már a műmaszlagoktól, keresd a gyorsételek egészségesebb alternatíváit!

Csemegézz a szupermarket svédasztalából

Az élelmiszerboltok rendszerint mindenhol elérhetők, hasonlóan a gyorséttermekhez. Így ahelyett, hogy a sültkrumpli hívogató illata fele vennéd az irányt az autóval, térj be egy szupermarketbe, majd állj be a gyorspénztárhoz. A legtöbb élelmiszerláncban már van külön készétel részleg, olyan elvihető finomságokkal, mint a hűtött saláta és a grillezett lazac. De választhatod a bébirépát, a humuszt, a banánt vagy a magvakat is, amelyeket szintén nem igényelnek semmiféle elkészítést, mégis egészséges választások.

Rendelj friss ételeket

Az egészséges gyorséttermek fő koncepciója, hogy friss ételekhez juthass hozzá ugyanolyan gyorsan. Kizárólag frissen elkészített fogásokat árulnak, a hozzávalók listáját olvasva pedig olyan érzésünk van, mintha egy egészségguru receptkönyvében böngésznénk. Általában odafigyelnek arra is, hogy a csirkehús háztáji, hormontól és antibiotikumtól mentes legyen. Ha internetről rendelsz, még biztosabb lehetsz benne, hogy kizárólag egészséges ételt választottál, hiszen a honlapon ezek a cégek mindig feltűntetik a tápérték adatokat és a pontos összetevőket.

chicken2.jpg ()

Csomagolj magadnak

Ha gyakran elcsábulsz a gyorséttermek irányába, érdemes befektetned egy kis hűtődobozba. Így, amikor rád tör az ételek utáni sóvárgás, rögtön ki tudod elégíteni. Egy osztott tartóba rakj például néhány maréknyi zöldséget, mint a koktélparadicsom, az aprított vöröshagyma, a bébi spenót levelek és a szeletelt gomba, a másik felébe pedig pár kanálnyi quinoát és csicseriborsót. Locsold meg olaszos, fűszeres öntettel, tegyél rá pár csepp extra szűz olívaolajat és balzsamecetet. Pattintsd rá a fedelét, rázd össze az öntettel és rakd be a táskádba.

Igyál wellness smoothie-kat

Tudjuk, hogy finom, de felejtsd el a kedvenc gyorséttermedben kapható cukros, zsíros shake-et! Készíts magadnak smoothie-t, amely nemcsak az egészséges reggeli része, de bármikor bárhova magaddal viheted. A legjobb tápanyagegyensúly jegyében kombináld a jó szénhidrátokat, a sovány fehérjét és az egészséges zsírokat. Keress hozzá fagyasztott gyümölcsöket, leveles spenótot, bio tejet, mandulatejet vagy a kitűnő növényi alapú fehérjeport, borsófehérjét, plusz egy kiskanálnyi aprított zabpelyhet. Hogy még inkább felturbózd az ízeket, és természetesen extra antioxidánshoz juttasd a szervezeted, adj a smoothie-dhoz olyan fűszereket, mint a fahéj és a gyömbér. A kényelmed érdekében készíts többféle finomságot egyszerre, fagyaszd le őket, majd mielőtt meginnád, tedd át a hűtőbe, hogy kicsit kiolvadjon.

Főzz hétvégén előre

A legtöbbünknek csak hétvégén van ideje főzésre, hétköznap sajnos egyáltalán nem. Hogy ellenállj a hétfőtől péntekig tartó erős csábításnak a gyorséttermek felé, hétvégén készítsd el előre az ebédjeidet és fagyaszd le őket. Ezt bármivel megteheted, a levestől és a kedvenc főételeidig. Az egyszerű párolás szintén remek alternatíva: pillanatok alatt elkészül és szuperegészséges. Párolj pár csepp olívaolajban néhány csészényi zöldséget, fokhagymával és fűszerekkel. Rakj bele egy kis egészséges keményítőt, mint a barnarizs és az édesburgonya, illetve sovány fehérjét, mint a lencse, a csirkemell vagy a pulyka. Tedd bele egy mikrozható-fagyasztható dobozba, amelyet bármikor magaddal vihetsz, így percek alatt kész az egészséges főétel.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X