Főoldal > DIÉTA > Ezt jelenti igazából a diétás megnevezés a címkén

Ezt jelenti igazából a diétás megnevezés a címkén

címkediétaételfelirat
0

Írta:

Olvasd el a címkét – és tudd, hogy mit jelent!

„Edd ezt, kerüld azt, a legjobb a paleo, száműzd a zsírt…”- hangzik a számtalan tanács. A rengeteg, sokszor egymásnak ellentmondó ajánlás igen nyomasztó tud lenni. Az élelmiszereken egyre nagyobb betűkkel hirdetik, hogy cukormentes, zsírszegény vagy épp organikus termékről van szó. Az FDA azonban nem szabályozza, hogy mely étel nevezhető egészségesnek. Így ránk van bízva, hogy amit a címkén olvasunk, azt hogyan értelmezzük, és megvásároljuk-e az alapján a terméket. Leggyakrabban nem az összetevőkre, hanem a hangzatos jelzőkre összpontosítunk, így egy jó marketingstratégia máris egészségesség teszi az adott, akár gyengébb minőségű, fogyasztási cikket. Most megtudhatod mi is áll valójában a megnevezések mögött!

Zsírszegény

Jobb, ha tudod, hogy a zsírszegény egyáltalán nem egyenlő az egészségessel. Az FDA ajánlása szerint zsírszegény terméknek számít az, amelyik 3 gramm vagy annál kevesebb zsírt tartalmaz adagonként. Ez legtöbbször kevesebb, mint az eredeti terméké, de sokszor még így is több zsír van bennük, mint amennyire egy fogyókúrázónak szüksége van. A gyártók nemcsak telített zsírokat használnak fel a termékeikhez, hanem extra cukrot vagy sót raknak hozzá, hogy a megvásárolt light termék ugyanolyan ízletes legyen, mint az eredetije.

Mielőtt zsírszegény terméket választasz, hasonlítsd össze a tápanyagtartalmát a normál változatával, és figyelj a nátrium- és cukortartalmára is. Megdöbbentő, de sokszor a sima termék az egészségesebb, mert a zsírszegény változatban sokkal több a cukor.

Several pop cans taken from above., Image: 8588038, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Cukormentes

Ami cukormentes, az csak jó választás lehet, nem? Sajnos ez nem 100%-ban igaz. A cukormentes megjelölés azt jelenti, hogy az adott étel 0,5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaz adagonként. Egy zacskó cookie ígéretesnek tűnik a cukormentes felirattal, de ha tovább böngészed a címkét, kiderül, hogy egyáltalán nem alacsony kalóriatartalmú termékről van szó. Ráadásul néhány diabetikus termék kifejezetten egészségtelen összetevőkkel helyettesíti a cukrot. A mesterséges édesítőszerek némelyike szintén megemelhetik a vércukorszintet, így nem túl jó választás, amikor a fogyás a cél.

Ha azt olvasod egy terméken, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, mindenképp olvasd tovább a leírást! Hidd el, lehet, hogy jobban jársz az eredeti, cukrot változattal.

Gluténmentes

Arra, hogy manapság az élelmiszercímkék diktálják a fogyókúrás trendeket, a gluténmentes a legjobb példa. A gluténmentes címke ugyanis egyenlővé vált az eladhatósággal. Ezekben a termékekben nem található glutén, az az étkezési fehérje, amelyet a teljes kiőrlésű gabonák, a rozs és az árpa is tartalmaz.

Aki gluténérzékeny, természetesen válassza ezeket a termékeket, de sajnos sokan az egészséges és a fogyókúrás képzet miatt emelik le ezeket a polcról. Pedig egyetlen kutatás sem bizonyította, hogy fogyasztásuk összefüggésbe hozható a fogyással. Jó tudni, hogy a gluténmentes termékek jóval kevesebb rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint a normál változatuk. Ráadásul az íz veszteséget itt is hozzáadott extra cukorral és sóval igyekeznek elkerülni.

Rostos

A rostban gazdag diéta segíti az emésztést, a fogyást, illetve csökkenti a cukor- és a szívbetegség kialakulásának kockázatát. Ezt kihasználva egyre több élelmiszeren tüntetik fel, hogy rostos. Azonban azt elfelejtik nagy betűkkel kiemelni, hogy cukrot és nátriumot is jócskán tartalmaz. Természetesen kiváló, ha egy étel rostban dús, de itt is érdemes továbbolvasni a leírást.

Ha igazán egészségesen akarsz étkezni, megfelelő rostbevitellel, akkor válaszd a gyümölcsöket, a zöldségeket, a hüvelyeseket és a teljes kiőrlésű gabonákat.

Csak természetes anyagokat tartalmaz

Azt hiszed a kész, bolti áru tényleg csak természetes összetevőkből áll, mert rá van írva? Az FDA ajánlása szerint az nevezhető természetes terméknek, amelyben egyáltalán nincs színezőanyag, mesterséges ízfokozó vagy szintetikus összetevő. Azonban, a legtöbb természetesnek nevezett termék sem nélkülözi a nátriumot és a cukrot.

Tartsd a szemed az összetevők listáján, hogy megtudd, igazán egészséges-e az adott termék. A tápanyagtartalmat is nézd meg, hogy minél pontosabb képet kapj róla.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X