Főoldal > DIÉTA > Ismerd meg az olajokat

Ismerd meg az olajokat

disznózsírkókuszolajolajolívaolajpálmaolajvaj
0

Írta:

Majdnem minden recept úgy kezdődik, hogy a serpenyőbe tégy olajat vagy vajat, neked pedig bizonyára kész kis gyűjteményed van különböző olajokból és vajakból. De nem minden olaj működik ugyanúgy. Olvass tovább, hogy megtudd, melyik a számodra megfelelő.

Olívaolaj

Volt idő, amikor ezt az olajat csupán a mediterrán országokban használták, ahonnan az olíva olaj ¾-e származik, mára azonban az egyik legnépszerűbbé vált ez a fajta. Nagyon magas az antioxidáns tartalma, ami a kissé borsos ízéért is felelős. A legtöbb kutatás szerint az extra szűz olívaolajat nem jó sütéshez/főzéshez használni, mert ezek magas hőmérsékleten kevésbé stabilak, akár egészségkárosítóak is lehetnek.

Kókuszolaj

Manapság az egyik legnépszerűbb az egészséges életmódot folytatók körében. Szobahőmérsékleten az állaga inkább a vajéhoz hasonlít, ezért a vegánok gyakran helyettesítik is vele a margarint, vajat. Enyhén kókuszos ízt kölcsönöz az ételeidnek. A kókuszolaj egy telített zsír, ezért egészségtelennek tartották, új kutatások szerint azonban nem veszélyes.

Növényi olajok

Ez magában foglal minden növényi eredetű olajat: sáfrányt, napraforgót, szóját egyaránt. Kedvelt olajfajta, hiszen a magas forráspontja igazán egyszerűvé teszi a vele való sütést. Egy hátránya van ezeknek az olajoknak: nincs tápértékük. Sokak szerint ezen olajok nem emberi fogyasztásra készültek, csak a múlt században kitalálták, hogy el tudják adni. Sajnos az igaz, hogy előállításukhoz nagyon sokféle kémiai folyamaton mennek át.

, Image: 7075824, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Pálmaolaj

Sietőseknek dióhéjban a pálmaolajról: kerüld, amennyire csak lehet! A pálmaolaj felelős a malajziai és indonéziai környezetmegsemmisítésért, ahonnan a pálmaolaj jelentős része származik. Az esőerdőket leégetik, hogy helyet csináljanak az új pálmaültetvényeknek. Ha ez nem lenne önmagában is elég, egy-egy ilyen akcióért komoly árat fizet az állatvilág, például az orángutánok, a jelentős légszennyezésnek köszönhetően pedig szinte minden állatfaj. Persze a pálmaolaj jó sütésre és a vegánok ki tudják vele váltani a vajat, de ha hosszútávon gondolkodsz, ne vedd le a polcról!

Repceolaj

Ez a leginkább Kanadából származó olaj leginkább a II. világháborút követően lett népszerű. Egy nagyon enyhén füstös ízű telített zsírról beszélünk (- felvetődik a telített zsírok problémája ismét). Sajnos a Kanadában termelt repce 96%-a génmanipulált, éppen ezért vigyázz, hogy mi van a címkén.

Disznózsír

Igazi autentikus magyar konyhában nem is jöhet más szóba, mint a disznózsír. Az állaga szobahőmérsékleten szilárdabb, de melegítés hatására teljesen folyékonnyá válik. Úgy tűnik, a hajdanán halálra ítélt disznózsír reneszánszát éli, és akár az egészségtudatos emberek konyhájába is visszakerülhet. Persze csak abban az esetben, ha egy szerves anyagokkal táplált, szabad tartású disznótól származik.

Vaj

A vaj és margarin csatája egy régre visszanyúló és talán soha véget nem érő küzdelem. Tele van telített zsírokkal (mondhatjuk azért, hogy „csak” 65% a kókuszolaj 90%-ához képest). Sokan úgy gondolnak rá, mint az „igazi” zsírra, nem úgy, mint egy ipari és kémiai feldolgozás során létrejövő termékre. Ha mégis a vajat választod, érdemes szétnézni, hogy a legjobb minőségű, lehetőleg fűvel táplált tehén tejéből készült vaj legyen (ez nem feltétlenül a legdrágább változat lesz).

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X