Főoldal > DIÉTA > Lehet-e gyümölcsből többet enni, mint kellene?

Lehet-e gyümölcsből többet enni, mint kellene?

gasztrogyümölcstáplálkozás
0

Írta:

A gyümölcsök a természet édességei és természetes méregtelenítők is egyben. Érdemes rendszeresen beiktatni őket az étrendünkbe, ízük és a bennük található bőséges tápanyag miatt.

De mint mindenben, a gyümölcsevésben is fontos mértéket tartani, a túl sok gyümölcs fogyasztása ugyanis már inkább az egészségünk ellen dolgozik. Az alábbi útmutató segít, hogy megtaláld az optimális mennyiséget.

Légy tudatos gyümölcsfogyasztó!

Meglepő, de a táplálkozástudományi szakemberek szerint rendszeres napi fogyasztásuk már soknak számít, így egyáltalán nem ajánlott. A gyümölcsökben ugyanis nemcsak sok cukor, de rengeteg rovarirtó szer is található, ezért különösen fontos, hogy kontroll alatt tartsuk bevitelüket. Ha a biogyümölcs drága a pénztárcádnak, vagy épp nincs szezonjuk, keresd az organikus fagyasztott termékeket.

Tudatosítsd magadban: a gyümölcslé nem gyümölcs!

A gyümölcslé ivása inkább cukorfogyasztásnak számít, mint gyümölcsnek. Ez azt jelenti, hogy nagyon tudatosan figyelned kell a minőségre és a mennyiségre egyaránt. Egy adagnak 2 dl számít, ezért semmiképp ne igyál meg egy egész dobozzal! A gyümölcscukor folyékony formában vércukor ingadozáshoz vezet és akkor még nem is beszéltük a termékekben található rengeteg hozzáadott cukorról. Mindenképp azt ajánljuk, hogy inkább edd a gyümölcsöt! Ha mégis gyümölcslére vágysz, hígítsd vízzel vagy keményítőmentes zöldségekkel (vigyázz, a keményítőt tartalmazó zöldségek, mint a répa, szintén sok cukrot tartalmaznak).

Kerüld a szénhidrát túladagolást!

A gyümölcs remek forrása a gyors energiát adó szénhidrátnak, de a szénhidrát túladagolva bekerül a váráramba és zsír formájában rakódik le. Egy adag gyümölcsnek ökölnyi mennyiség számít, ez a javasolt adag étkezésenként. Ne feledd azt sem, hogy a gyümölcs beleszámít a napi szénhidrátbevitelbe, így fogyasztása esetén limitáld a rizst, a kenyeret vagy épp a sült krumplit.

gyumjoghurt2.jpg ()

Nem minden gyümölcs, aminek az a neve!

Rengeteg terméket neveznek meg a gyümölcs kifejezés valamely kreatív variációjával, de tudatosítsd magadban, hogy mindez csak marketing, nem valódi gyümölcsökről van szó. Ez vonatkozik a joghurtokra, a fagylaltokra, a smoothie-kra és a müzlikre is, amelyek azt ígérik, hogy gyümölcsöt tartalmaznak vagy abból készültek. Sajnos a szomorú valóság az, hogy általában egyáltalán nincs bennük gyümölcs, vagy gyümölcstartalmuk az összetevők listáján az utolsó helyre szorul.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X