Főoldal > DIÉTA > Az online rendelés kövérré tesz?

Az online rendelés kövérré tesz?

diétaételételrendelésétkezésfogyásonline rendeléspizzarendelés
0

Írta:

Tudod, hogy megy ez: egyedül vagy otthon, fáradtan elnyúlsz a kanapén, kezedben a távirányítóval, és úgy érzed, már csak egy kis finomság hiányzik a földi mennyországhoz. Istennek hála az online rendelésért – gondolod magadban – és másodpercek leforgása alatt előbányászod a kedvenc pizzázód étlapját.

Már csak azt kell eldöntened, hogy extra sajtos vagy szalonnával felturbózott pizzát rendelj, esetleg mindkettőt. Mielőtt eszmélnél, már el is küldted a rendelést a neten, pedig, ha személyesen a helyszínen választottad volna ki az esti pizzát, lehet, hogy nem úgy döntöttél volna, ahogy – legalábbis ez derült ki egy új tanulmányból.

Ryan McDevitt, a Rochester Egyetem gazdasági karának egyetemi tanársegédje úgy véli, hogy a netes rendelés névtelensége jó pár plusz centi okozója, már ami a derékbőséget jelenti. A szakértő négy éven keresztül követte nyomon az észak-carolinai pizzázókba befutó rendeléseket (mintegy 160 000 rendelésről van szó). Összehasonlította az online leadott megrendeléseket a helyben megfogalmazott kérésekkel, és azt is megfigyelte, hogy az a 700 személy, aki a későbbiekben váltott netes rendelésre, miben és mennyit változott.

rendeles2.jpg ()

Az online rendelésekkor 33%-kal több öntet és feltét fogyott, 6 %-kal több kalóriát vittek be a szervezetükbe a netes rendelők, ráadásul a kiszállítás miatt 4%-kal drágább volt a rendelés, mintha azt helyben adták volna le. Az online tranzakciók kizárják a személyes interakció lehetőségét, így a vásárló nyugodt lelkiismerettel vesz meg olyasmit is, amelynek megrendelése miatt, ha személyesen történne, kellemetlenül érezné magát – véli a kutatás szakértője. Az efféle a „szemérmességben” a nők az élenjárók, legalábbis egy tanulmány arra világított rá, hogy a gyengébbik nem hajlamos kevesebbet enni, ha férfiak társaságában falatozik, mint ha más nők körében folytatná ezt a tevékenységet.

Kíváncsi vagy, hogyan úszhatod meg a pluszkilókat akkor is, ha ragaszkodsz az online ételrendeléshez? Ide süss!

Csínján az öntetekkel, feltétekkel

Az emberek akkor esnek igazán csapdába a netes ételrendeléskor, amikor sorra bejelölik a leghizlalóbb feltéteket és önteteket. Sokkal egészségesebb döntés, ha a legnagyobb méretű pizzát rendeled meg és lemondasz a szalonnáról meg az extra sajtról, mintha a vékony tésztájút kérnéd, de cserébe rengeteg sajttal, kolbásszal koronáznád meg, és emellett alaposan nyakon öntenéd majonézzel és ketchuppal.

Hagyd ki a desszertet

A tanulmányban megfigyelt pizzázók egy fahéjas süteményt is árultak, amely „potom” 1250-es kalóriaértékkel bírt. A netes vevők 29%-kal nagyobb valószínűséggel rendelték meg a cseppet sem diétás finomságot. Rendelj a barátnőddel közösen! Így megtapasztalod a szemtől szembeni emberi interakció egészséges következményeit – és így talán még egyszer átgondolod azt az extra bacont a pizzán.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X