Főoldal > DIÉTA > A legtutibb fogyasztó, nem diétás étrendek

A legtutibb fogyasztó, nem diétás étrendek

diétatáplálkozás
0

Írta:

Ha ezeket az étrendeket követed, nem csak fogyni fogsz, de szuperegészséges is leszel!

1. Mediterrán étrend

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a Földközi-tenger mellett élők étkezési szokásait másolva csökkentheted a szívbetegségek és a szívhalál kockázatát. A legtöbb kutató kifejezetten jótékony hatásúnak tartja az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek, mint például az olívaolaj, a mandula, a brokkoli és az alkalmi vörösbor fogyasztását. Mindez egy hosszú távú stratégia része lehet, mert különben megfosztva és korlátozva érezheted magad, ami persze rendszerint oda vezet, hogy végképp feladod a diétát.

2. Egyél sok evés nélkül sokat

Zavarosan hangzik, pedig nagyon könnyű: az ételek térfogatára épül ez az elképzelés. Ha ezt a tervet követed, akkor nemcsak az ételek kalóriaértékét látod, hanem az ételed összetevőinek a méretét vagy a térfogatát is. Itt a hangsúly azon van, hogy bár a táplálékod nagyobb méretű, mégis alacsony kalóriatartalmú (ebbe a kategóriába tartozik a legtöbb zöldség), ami jóllakottságérzetet kelt benned, szemben azokkal az ételekkel, melyeknek kicsi ugyan a térfogata, de valójában magas kalóriatartalmúak (pl. csoki).

3. Tápanyag időzítés

Ez az elgondolás azon alapul, hogy nem mindegy, mit, mikor eszel. Így a jobb fajta szénhidrát a megfelelő időpontokban még hasznos is a szervezet biokémiai válaszreakcióihoz. Azaz ehetsz például keményítőket és gabonaféléket is, de legfőképp edzés előtt, mivel a testmozgás javítja az inzulinérzékenységet, elősegítve a szénhidrát izomba épülését és lebomlását. Ám az ettől eltérő időpontokban kerülni kell az effajta étkeket e szerint az étrend szerint is.

paleo2.jpg ()

4. Paleo táplálkozás

Míg az “ősember” étrend túlságosan korlátozó lehet időnként azzal például, hogy nem enged sajtot enni, addig a módosított változatok lehetővé teszik a tejtermékek és a hüvelyesek fogyasztását. Akárhogy is, ennek a megközelítésnek a lényege mindig ugyanaz: sok valódi, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, és feldolgozatlan élelmiszert magunkhoz venni. A hosszú távú jobb egészség titkát a kiváló minőségű étrendben, valamint az egész élelmiszerek fogyasztásában látják, szemben a turmixokkal, az előre elkészített ételekkel, a hozzáadott édesítőszerekkel, az üres kalóriákkal és a feldolgozott élelmiszerekkel.

5. Zóna diéta

A 40/30/30, a szénhidrát/fehérje/zsír kalória százalékok, melyről ez a diéta elhíresült, nem tartható fenn hosszú távon. Habár a zóna diétában az mindenképp jó, hogy az arányok biztosítják a kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú ételek bevitelét, ráadásul úgy, hogy ezek nem igényelnek külön kalóriaszámlálgatást. Ha a zóna étrend híve szeretnél lenni, oszd három részre étkezéskor a tányérodat. Az egyik harmadát töltsd meg fehérjével, míg a másik kettőt zöldséggel és gyümölccsel, majd keverj hozzá egy kis egészséges zsírt, mint az oliva olaj vagy szórj rá forgácsolt manduladarabokat. Ez a látványon alapuló stratégia nagyon egyszerű útja annak, hogy ellenőrizd a kalóriát és makrotápanyagokat, ugyanakkor ne kerüljön nagy erőfeszítésedbe kitartani a diétában.  

6. Tiszta étkezés

Mindaddig, amíg nem kerül feldolgozásra, bármit ehetsz. Lehetőleg a zöldség- gyümölcsöt a kertből, közvetlen a fáról vagy a földből felszedve, épp csak leöblítve fogyaszd e szerint az étrend szerint. A fehérjék, teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök és a dió variációi, magok és olajok mértékkel fogyasztva élvezetet tudnak nyújtani.  A „minél közelebb a természethez” táplálkozás hívei úgy vélik, hogy a legtöbb embernek tisztán kellene étkeznie egész életében.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X