Főoldal > DIÉTA > Az 5 legjobb energiafokozó tipp

Az 5 legjobb energiafokozó tipp

diétaegészségenergiafáradtságtáplálkozás
0

Írta:

Elfoglaltabbak vagyunk, mint valaha, de a friss kutatások szerint mindez ülő elfoglaltsággal és alacsony energiaszinttel jár. Olyannyira, hogy az átlagos felnőtt lakosság napi 20 órát tölt vízszintes és ülő testhelyzetben.

 

Hajszoltnak, elfoglaltnak, túlterheltnek és stresszesnek érezzük magunkat. Keményebben dolgozunk, mint valaha, de a technológia, amely növeli a termelékenységünket, egyben tönkreteszi az egészségünket is. A monitor előtt töltött fárasztó órák után már úgy érezzük, se kedvünk, se energiánk nincs arra, hogy elmenjünk futni vagy bármilyen más testmozgást végezni. Több dolgot okolhatunk mindezért, de az étrendünk egy nagy, és egyben megoldásra váró probléma. Kávéhoz és édes nasikhoz nyúlunk, hogy kibírjuk a napot, pedig ez nem a legjobb megoldás. 

Egy új angol kutatás azt állapította meg, hogy 67%-unk bevallottan a nap nagy részét ülve vagy fekve tölti, mégis 54%-unk úgy érzi, hogy elfoglaltak és aktívak vagyunk. De sajnos a szellemi túlterheltség nem járul hozzá az aktivitáshoz. Angela Dowden, táplálkozástudományi szakember szerint a fiatalok egyre inkább ülő életmódra rendezkednek be, így az energiát fokozó étkezésnek és a testmozgásnak egyre fontosabbá kellene válnia. „Rengeteg elmélet létezik, hogy milyen ételeket kellene fogyasztani és mikor, de a fittségért folytatott táplálkozás, olyan, mintha aknamezőre lépnénk, főleg, amikor egy eleve zsúfolt napba akarjuk még beszorítani a testedzést és a főzést is. Egy egészségesen vegyes diétának felbecsülhetetlen szerepe van, de már néhány kulcsétel fogyasztása megadhatja a szükséges energialöketet.”

A táplálkozási szakértő szerint az alábbi 5 tipp segítségével érezhetően energetikusabbá válhatunk:

energia2.jpg ()

1. Cseréld le a magas cukor és finomított szénhidrátban gazdag ételeket, mint a keksz és a fehér rizs, olyan komplex ételekre, amelyek ténylegesen energiát szolgáltatnak, ilyenek a magvas, teljes kiőrlésű pékáruk, a zabkása, a gyümölcsök és a hüvelyesek.

2. Bizonyosodj meg róla, hogy elegendő vasat viszel be a szervezetedbe, mivel ennek hiánya megcsapolja az energiát. Kitűnő vasforrás a sovány vörös hús, a tojás, a szardínia, a kesudió és a zöld leveles zöldségek.

3. Iktasd be a dióféléket az étrendedbe: ezek ugyanis megadják a szükséges energiát, és nem okoznak vércukorszint-ingadozást. Egy maréknyi belőlük az ajánlott napi mennyiség.

4. Oszd fel a fő- és a köztes étkezéseket a nap folyamán rendszeresen és soha ne hagyj ki egyet sem! Ezzel az egyszerű trükkel egyenletesen tarthatod a vércukor- és az energiaszinted az egész nap folyamán.

5. Ne feledkezz meg a fehérjékről sem! A fehérjében (hús, hal, tojás, stb.) gazdag ebéd hozzájárul ahhoz, hogy éber maradj a délután folyamán. A fehérje ráadásul jól telít, így kevésbé fogsz cukros nasi után nyúlni, ami csak rövid időre szolgáltat energiát.

A szakértő olyan egészséges és energiafokozó ételeket is ajánlj, amelyeket bármikor fogyaszthatunk, ha úgy érezzük, nem bírjuk már a napi hajtást:

1. A paradicsom tökéletes snack: tele van vízzel, vitaminokkal, ráadásul zsírszegény. A koktélparadicsom ideális irodai nasi, mert könnyű enni, és édesebb, mint nagyobb testvére.

2. A zabkeksz a legjobb energiát adó választás köztes étkezésekre. Kielégíti a nassolás iránti vágyat, sokáig telít és fokozza az energiát. Sovány fehérjével, mint a cottage cheese, vagy jó zsírokban gazdag humusszal különösen jó választás.

3. Ha energiafokozó italra vágysz, helyettesítsd a kávét máté teával. Amellett, hogy remek antioxidáns, elkerülheted vele az ideges éberséget, ráadásul emésztéssegítő hatása is van.

4. Mindenkinek több avokádót kellene fogyasztania, mert nemcsak ízletes, de nagyszerű forrása az egészséges zsíroknak, vitaminjai pedig jó közérzetet adnak.

5. Bár a gyümölcsnek nem túl jó a híre mostanság, mondván, hogy valóságos cukorbomba, megfelelő mennyiségben fogyasztva nagyszerű táplálék. A banán például kifejezetten jó választás tízóraira: növeli az energiát, zsír- és koleszterinmentes, káliumban viszont gazdag, így kitűnő tápanyag mind az izmoknak, mind az idegrendszernek.

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X