Főoldal > DIÉTA > Élénkítsd fel az anyagcseréd kalóriaégető finomságokkal

Élénkítsd fel az anyagcseréd kalóriaégető finomságokkal

diétaételkalóriatáplálkozászsírzsírégetés
0

Írta:

Sokunkban felmerül a kérdés: valóban léteznek olyan ételek, amelyek ténylegesen gyorsítják az anyagcserét, égetik a zsírt, vagy ez csak egy felkapott trend?

 

Szakmailag a „zsírégető étel” címke nem megfelelő, mivel a legtöbb élelmiszer proaktívan nem égeti el a kalóriát, hanem olyan fiziológiai környezetet teremt a szervezetünkben, amelyben a zsírégetés könnyebben megvalósítható. Például a brokkoli fogyasztása nem növeli az anyagcserét, de mivel alacsony kalóriatartalmú élelmiszer, a lassú emésztésű szénhidrátok, rostok közé tartozik, és a fitokemikáliák segítségével megtisztítja a szervezetünket a felesleges ösztrogéntől. Mindezeknek hála sokkal hatékonyabban tudunk fogyni.

Van azonban egy kis maroknyi étel, amelyek ténylegesen zsírolvasztó hatásúak. Ezek azok az élelmiszerek, amelyek fogyasztás közben növelik a szervezet kalória- és zsírégető képességét. A két legnépszerűbb a jól ismert zöld tea és a csípős paprika.

A csípős paprika tartalmazza a kapszaicin nevű antioxidánst, ami növeli a zsír oxidációját, azaz a zsírégetést. A kapszaicin egyetlen hátránya, hogy a kellemetlen tulajdonságait is el kell tudnod viselni, hogy élvezhesd az előnyeit. Már pedig nem mindenki szereti, ha csíp.

Egy új amerikai tanulmány szerint az egyszeresen telítetlen zsírok – az olívaolajban és az avokádóban találhatók meg – listáját ki kell egészíteni azokkal az élelmiszerekkel, amelyek segítségével a szervezet több kalóriát képes elégetni.

A kutatók összehasonlították az egyszeresen telítetlen és a telített zsírokban gazdag étrendet, és megállapították, hogy az egyszeresen telítetlen zsírban gazdag étrend hatékonyabb a vizsgálatban résztvevők nyugalmi energiaállapotában, azaz tevékenységtől függetlenül nagyobb kalóriaégetést produkált. A tanulmány szerzői szerint a zsírok a kalóriaégető motorok a sejtjeinkben, hiszen segítségükkel több energiát égetünk el hő formájában.

greentea2.jpg ()

A kedvenc forrásaink az egyszeresen telítetlen zsírokból a következők:

–    olívabogyó
–    olívaolaj
–    földimogyoró
–    makadámdió
–    mogyoró
–    avokádó

Wellness Café tipp: mielőtt bevetnéd magad az edzőteremben, rágcsálj el egy keveset valamelyik zsírégető finomságból, hogy a tested kalóriaolvasztó üzemmódba kapcsoljon!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X