Főoldal > DIÉTA > Rossz memória = sikertelen fogyókúra?

Rossz memória = sikertelen fogyókúra?

diétafogyókúramemória
0

Írta:

A kutatók több tulajdonságot, köztük a memória egyik típusát is összefüggésbe hozták azzal, mennyire képesek a fogyókúrázók ragaszkodni szándékukhoz.

 

Azok, akik elmaradnak ezekben a gyűjtőnéven kivitelező funkciónak nevezett jellemzőkben, nagyobb valószínűséggel esnek kísértésbe. A kivitelező funkcióhoz tartozik a lehetőségek felmérése, a prioritások felállítása, a több feladat egyszerre történő végzése és az előzetes tervezés. Ide tartozik a prospektív memória is, az emlékezet azon formája, amely a tervek kivitelezéséhez szükséges. A rossz prospektív emlékezettel rendelkező emberek elfelejtenek elvégezni dolgokat, amiket a közeljövőre elterveztek, például bezárni az ajtót, találkozni egy ismerőssel, vagy feladni egy levelet. Fogyókúrázók esetében ez azt jelentheti, hogy egyszerűen elfelejtik, hogy fogyókúráznak.

Az aberdeeni Brit Tudományos Fesztiválon bemutatott kutatásban az Aberdeeni Egyetem kutatói Julia Allan vezetésével a kivitelező funkció jelentőségét bizonyították az egészséges étrend betartásában. Amikor például a kísérlet résztvevői rendszeresen leírták, mit ettek három napig, a tesztek alapján rosszabb kivitelező funkcióval rendelkező személyek kevesebb zöldséget és gyümölcsöt és több cukros rágcsálnivalót fogyasztottak, mint amennyit eredetileg szándékoztak. Amikor pedig a fogyókúrázóknak lehetőséget adtak csokoládéevésre, a rosszabb kivitelező funkcióval rendelkezők nagyobb eséllyel estek kísértésbe.

memoria2.jpg ()

Dr. Allan most azt vizsgálja, hogyan lehet megkönnyíteni a gyengébb kivitelező funkcióval rendelkező embereknek az egészséges táplálkozást. Egyik kísérlete, amelyben csupán egy táblát használtak a cukrászdákban, máris sikeresnek bizonyult. A kísérlet során olyan táblát helyeztek el a cukrászda pultján, amelyen az ott kapható ételek láthatók kalóriatartalmukkal együtt. A legalacsonyabb kalóriatartalmúakat a bal oldalon helyezték el, hogy kihasználják ösztönös hajlamunkat arra, hogy ebbe az irányba nézünk. A tábla hatására az alacsony kalóriatartalmú ételek eladása három hónap alatt csökkent, a hizlaló ételeké pedig csökkent.

Az információ megjelenítésével segíteni lehet a gyenge prospektív emlékezettel rendelkezőket. Dr. Allan szerint a fogyókúra betartása nem pusztán egy döntés arról, hogy egészségesebben akarunk étkezni. Ehhez számos pszichológiai készségre és forrásra is szükség van, ezért egyeseknek sokkal könnyebben megy, mint másoknak.

Forrás: Medipress

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X