Főoldal > DIÉTA > Uborkát az étrendbe! Miért is?

Uborkát az étrendbe! Miért is?

diétaegészségfogyásgasztrotáplálkozásuborka
0

Írta:

Az uborka fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, érdemes minél gyakrabban fogyasztani!

Csökkenti a gyulladást

Tudtad, hogy az uborka csökkenti a gyulladást és nyugató hatása van? Ha az uborka segítségével veszed fel a harcot a fájdalom és a gyulladás ellen, nem vagy kudarcra ítélve! Gondolj például a sokarcú kórságban, a fibromyalgában szenvedőkre, akiknek az izomfájdalmát fokozza a változó légnyomás és a hőmérsékletingadozás.
Nos, jó hír lehet az ebben a betegségben szenvedők számára, hogy az uborka gyógyírt jelenthet a fibromyalga sejtszintjeinek gyulladásos állapotára. Ennek oka, hogy ez az ízletes zöld termés fontos forrása az értékes flavonoid antioxidánsok csoportjának, beleértve kvercetint, az apigenint, a luteoilint és a kaempferolt, melyek mindegyikéről kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő hatásuk van. Az uborka fogyasztása segít meggátolni az enzimek gyulladását. és megelőzi a nitrogén-oxid túltermelődését – ez utóbbi oka valószínűleg a túlzott  gyulladás.

Segíti a rák legyőzését

Szintén kutatják a tudósok az uborka rákellenes képességét is. Néhány nagyon érdekes vizsgálat folyik egyes gyógyszeripari cégeknél, mely az uborka rák elleni hatásainak vizsgálatát célozza. A kutatóknak az a meggyőződése ugyanis, hogy az egyik, ebben a zöldségben megtalált csoport összetevőjéből, a cucurbitacins-ból egy új, rákellenes gyógyszert lehet kifejleszteni. A Cucurbitacins fitotápanyag, márpedig a cucurbitacins A-, B-, C-, D- és E- mindegyikét azonosították az uborkában. A mostani eredmények miatt várható, hogy a tanulmányok a jövőben megerősítik az uborka napi szintű fogyasztásának rákellenes hatékonyságát.

uborka2.jpg ()

Hidratál

Ha a dehidratáltság probléma számodra, az uborka magas pontszámot kap a hidratációs skálán. Tudtad, hogy az uborka 95 százaléka víz? Melegben az uborka ezért tökéletes rágcsálnivaló, kifejezetten jól hidratál, és szabályozza a szervezeted belső hőmérsékletét is. Amellett, hogy csodálatos méregtelenítő, hihetetlenül magas számban találhatók meg benne az alkáli-képző ásványok is. Szintén kitűnő forrása a C- és az A-vitaminnak, a folsavnak, a magnéziumnak, a kovasavnak, a káliumnak, a kénnek, és kisebb mennyiségben megtalálható benne a B-vitamin, a nátrium, kalcium és foszfor is. Ezért az uborka már csak tápértéke miatt is remek folyadékpótló lehet.

Szépít

Ha selymes arcbőrre vágysz a hosszú ideig tartó száraz időjárást követően, a feldolgozatlan élelmiszerben gazdag étrend – amely túlnyomórészt növényi ételekből áll – lehet a megoldás. Ezzel a diétával élvezni fogod a szépség adta előnyöket, melyet a belsődből kisugárzó ragyogásnak köszönhetsz. Az uborkának magas a kovasav-tartalma, mely közismerten bőrrugalmasság fokozó és arctisztító hatású, segít simává és rugalmas megjelenésűvé varázsolni a bőrt.
Szintén remekül segíti az emésztést is az uborka: sötétzöld külső héja rostban gazdag, mely segít megszabadítani a bőrt a káros szabadgyököktől és a méreganyagoktól. Fogyaszd juice vagy smoothie formájában, hogy minden szervezeted számára szükséges és jó anyag benne maradjon.

Soha ne becsüld le tehát a közönséges uborka erejét. Ha beiktatod ezt a csodás élelmiszert a napi étrendedbe, hamarosan biztosan érezni és élvezni fogod annak rengeteg egészségügyi előnyét.

Azért légy óvatos!

Ám vigyázat: az uborkát gyakran permetezik növényvédő szerekkel, melyek szervezetedet különböző méreganyagokkal terhelik, szaporítva ezzel az egészségügyi problémákat. Épp ezért nagyon fontos, hogy organikus, kemikália- és növényvédőszer-mentes terméket fogyassz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X