Főoldal > DIÉTA > 3 rejtett kalóriacsapda, ami tönkreteszi a diétádat

3 rejtett kalóriacsapda, ami tönkreteszi a diétádat

csapdadiétaegészségétkezéskalória
0

Írta:

Vannak egészséges szokások, amik szuperek, de mégsem támogatják teljes mértékben a diétád és az életmódod.

Alacsony zsírtartalmú ételek

A probléma:

Azok az ételek, amelyek csökkentett zsírtartalommal rendelkeznek, sokszor nagy mennyiségű egyszerű szénhidrátot tartalmaznak, hogy jobb legyen az ízük. A szénhidrátban gazdag ételek pedig az egekbe emelik a vércukorszintedet. Ettől a szervezetedben inzulin szabadul fel, amitől a vércukorszinted hamar leesik, és farkaséhes leszel – így újra és újra enni fogsz, ami rengeteg többletkalóriát jelent a nap folyamán.

Egészséges alternatíva:

Jobb, ha zsíros ételeket eszel kisebb mennyiségben, mivel a zsírokat hosszabb ideig tart megemésztened, így tovább jóllakottságérzetet nyújtanak. Próbáld ki, ha egy magas zsírtartalmú joghurtot eszel egy alacsony zsírtartalmú helyett, a zsíros verzió nem csak finomabb, hanem jóval laktatóbb is.

Cseréld erre: Egy magas zsírtartalmú joghurt két alacsony zsírtartalmú helyett 50 kalória mínuszt jelent.

Megspórolt kalóriák: 50

kaloriacikk1.jpg ()

Víz az asztalodon

A probléma:

Mindig van egy üveg víz az asztalodon a megfelelő hidratálás érdekében? Tagadhatatlan tény, hogy ha több vizet iszol, az az egyik legjobb módszer arra, hogy egészséges maradj. Azonban ha egész álló nap az asztalod mellett ülsz, ahelyett, hogy felállnál, elsétálnál a hűtőig és kinyújtóztatnád a hátadat, azzal jóval kevesebb kalóriát égetsz el nap mint nap.

Egészséges alternatíva:

Ahelyett, hogy egy kétliteres üvegből kortyolgatnál, szerezz egy fél literes palackot, és állíts be a gépeden egy emlékeztetőt, hogy óránként újratöltsd az üveget. Minden alkalommal a tőled legtávolabb eső hűtőszekrényt látogasd meg, vagy még jobb, ha egy másik emeletre mész fel vízért, így közben még lépcsőzöl is.

Cseréld erre: Egy kétperces sétával a hűtőig naponta hatszor 120 kalóriát égethetsz el – ami megfelel egy pohár vörösbornak, amit elfogyaszthatsz, amikor hazaérsz.

Megspórolt kalóriák: 120

kaloriacikk2.jpg ()

„Egészséges” rágcsálnivalók

A probléma:

Te is lecserélted már a csokikat, kekszeket és chipseket az esti nassolás alkalmával különféle magokra, diófélékre és aszalt gyümölcsre, hogy egészségesebb ételeket rágcsálj? Ez dicséretes, azonban ha korlátlan mennyiségben fogyasztod ezeket a tápanyagban gazdag rágcsálnivalókat a nap folyamán (amelyek sokszor rengeteg kalóriát tartalmaznak), az jó néhány pluszkilóval „ajándékozhat meg” rövid időn belül. Önmagában az, hogy a természetes ételek táplálóbbak, mint a kekszek, még nem jelenti azt, hogy annyit ehetsz belőlük, amennyit csak akarsz, és fogyni is fogsz.

Egészséges alternatíva:

Ha mégis magokon szeretnél élni, válaszd a legkisebb méretű kiszereléseket a családi méretű helyett. Ne egyél többet egy maroknál belőlük a nap folyamán, hogy csökkentsd a zsír- és kalóriabeviteledet. Alternatív megoldás lehet a friss gyümölcs és a zöldség – a magas víztartalmuk miatt ugyanis tovább jóllakottnak érzed magad utánuk.

Cseréld erre: Ha egy almát, egy közepes sárgarépát és három rúd zellert eszel salsa szósszal, 50 gramm dió, vagy egyéb magvak helyett, azzal 185 kalóriát spórolhatsz meg.

Megspórolt kalóriák: 185


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X