Főoldal > DIÉTA > 4 komoly ok, amiért érdemes fogyókúráznod

4 komoly ok, amiért érdemes fogyókúráznod

diétaegészségfogyásfogyókúra
0

Írta:

Ha felszalad ránk néhány pluszkiló, a legtöbben nem kezdünk el eszeveszetten diétázni, inkább legyintünk: majd lemegy! Ez nagyon gyakran így is van, ám ha a – magunkhoz képest – túlsúlyos állapot huzamos időn át tart, esetleg a kilók egyre gyarapodnak, érdemes elgondolkoznunk egy kíméletes fogyókúrán.

Méghozzá azok miatt a riasztó adatok miatt, amelyeket a Fox News híroldal közölt a témában néhány nappal ezelőtt. A cikk szerint az obesitas (elhízás) akár 20 évvel is megrövidítheti az életünket, ha nem tartjuk kordában a kilóinkat. Lássuk csak, mire is jó, ha megpróbálunk egészségesebben élni.

Csökkenti a rák kockázatát

Azoknak a nőknek, akik túlsúllyal küzdenek, négyszer akkora esélyük van az endometrikus daganatok és a mellrák kialakulására, mint vékonyabb társaiknak. A fogamzásgátló tabletta sem csupán a nem kívánt terhesség elkerülésében és a menstruációs ciklus szabályozásában segíthet: a kutatások kimutatták, hogy a méhnyakrák megelőzésében is komoly szerepe van, 50%-kal csökkenti a betegség kialakulásának esélyét.

fogyi2.jpg ()

Megőrzi a memóriád

A szakértők szerint az elhízással küszködő emberek 260%-kal nagyobb mértékben vannak kitéve a demencia (súlyos emlékezetzavar) veszélyének. Ennek állítólag legfőképpen a hason található zsír az oka. Ezért jó, ha reggelire zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú natúr joghurtot eszel, ami segít elégetni a hasi zsírt – és persze ugyanezért a sportról se feledkezz meg!

Vigyáz a szívedre

Arról már biztosan sokat hallottál, milyen egyenes összefüggésben van a magas koleszterinszint a szív problémáival, és ez a tézis most ismét bizonyítást nyert. A kutatások szerint az elhízott embereknél átlagosan tizenkét évvel hamarabb jelentkezhetnek szívelégtelenségek, mint a normál testsúlyúaknál. Ennek megelőzésére a szakértők a fogyókúrán kívül leveles zöldségek és sózatlan diófélék fogyasztását, valamint természetesen a rendszeres mozgást javasolják.

Megment a depressziótól

Az elhízottság és a depresszió között az évek során számos fizikai és lelki összefüggést találtak. Ennek főként az az oka, hogy a túlsúlyos emberek, akiknél az évek során folyamatosan jelentkeznek a betegség fizikai tünetei (magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedések), magukat is betegnek érzik, és tudat alatt is alacsonyabb élettartammal számolnak. Ezt erősítheti a környezet negatív befolyása: a család és az ismerősök véleménye, valamint a témával rengeteget foglalkozó média is. Mindezen tényezők együttese könnyen vezethet szorongáshoz, depresszióhoz és egyéb pszichikai megbetegedésekhez.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X