Főoldal > DIÉTA > Ezek a legjobb köretek fogyókúrázóknak

Ezek a legjobb köretek fogyókúrázóknak

diétafogyókúraköret
0

Írta:

Belevágtál a fogyókúrába, kerülöd a cukrot és a finomított lisztből készült ételeket, sovány húsokat fogyasztasz főétel gyanánt, ám minden ebéd és vacsi előtt tétován állsz a konyhában, ugyan mit is egyél mellé?

A hagyományos krumplis, tésztás, fehér rizses köretek helyett mutatunk olyanokat, amelyek nem csak egészségesek, de diétásak is.

Amaránt

Ez az azték „álgabona” rengeteg értékes összetevőt tartalmaz: többek között cinket, kalciumot, magnéziumot és vasat. Vitaminok közül a B1-, E- és C-vitamin a legjelentősebb bennük. Az amaránt szénhidráttartalma alacsony, rosttartalma viszont magas, ezért kiváló fogyókúrás élelmiszer. Szuper köretek készíthetőek belőle: például kása sós és édes ízesítéssel, lisztjéből pedig kenyérfélével, tésztával is tálalhatod a vacsorát.

Quinoa

A quinoa Dél-Amerikából származik, és számos vitamin és ásványi anyag található benne, valamint remek antioxidáns-forrás is. A többi gabonához képest jóval magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, ráadásul gluténmentes. Szuper köret készíthető belőle húsok mellé, amely a rizshez nagyon hasonló ízre és állagra emlékeztet. De emellett még levesekhez, főzelékekhez, desszertekhez is felhasználhatod ezt az inka szupergabonát.

Hajdina

Ahhoz képest, hogy a hajdina régen a szegények mindennapi eledelének számított, ma leginkább az egészségtudatos családok asztalán találkozni vele. A hajdina ugyanis rendkívül egészséges és fogyókúrás élelmiszer, felhasználása pedig igen sokrétű. Minden olyan étel elkészíthető belőle, amit egyébként rizsből szokás. Így tökéletes választás köretnek is, ha szeretnél egy picit egészségesebben és kalóriaszegényebben táplálkozni.

38204791 - healthy, gluten free grains collection (quinoa, brown rice, millet, amaranth, teff, buckwheat, sorghum) , top view of small round bowls against rustic wood

Köles

A köles jótékony hatásairól könyvet lehetne írni. Sok vitamin és ásványi anyag tartalma mellett csodás lúgosító is, ezért az elsavasodott szervezet egyik legnagyobb barátja. Könnyen emészthető, magas rosttartalma pedig segít kipucolni a belekből a letapadt salakanyagokat. A hajdinához hasonlóan ezt is ugyanúgy el lehet készíteni, mint a rizst, húsok mellé kifejezetten jól illik. A hidegebb téli hónapokban érdemes belőle még többet fogyasztanod, ugyanis fűtő hatással is rendelkezik.

Saláták

Nem szabad elfeledkezni a salátákról, zöld köretekről sem, ugyanis amellett, hogy nagyon finomak, rengeteg vitaminnal is rendelkeznek. Bármilyen zöldséget, vagy akár gyümölcsöt is felhasználhatsz a salátád elkészítéséhez, a zsíros, joghurtos, cukrozott önteteket kell egyedül elfelejtened. Készíthetsz például citromléből, olívaolajból, mézből, vízből levet rá, ami így sokkal egészségesebb és kalóriaszegényebb lesz.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X