Főoldal > DIÉTA > Imádom az édességet, de fogyni akarok – 4 fontos szabály

Imádom az édességet, de fogyni akarok – 4 fontos szabály

diétaédességegészségfogyás
0

Írta:

Megoldást keresve sokan nyúlnak különböző étrend-kiegészítőkhöz és laikusok által írt étrendekhez. Újabb és újabb csodarecepteket próbálnak ki, amelyeket „kifejezetten cukorfüggőknek írtak” kívülről várva a csodát – mindhiába.

Hasonlít ez ahhoz a jelenséghez, amikor „anorexiások” ismerősei, családtagjai, sőt gyakran maguk az érintettek is gyógyétrendért fordulnak a dietetikushoz abban a hitben, hogy – mivel az étkezés terén van a zavar – ebben a kérdésben ő az illetékes. A táplálkozás folyamatát agyunk irányítja, és erre erősen kihatnak érzéseink, lelkiállapotunk. A dietetikus az önmagát éheztető embert pszichológus vagy pszichiáter segítsége nélkül bizony nem tudja kezelni.

A csokoládé, édesség iránti sóvárgás kezelésére ma még nincs egységes javaslat, ám külföldi publikációk, szakkönyvek legalább felfedik annak okait, hogy mi állhat a háttérben.

A cukor iránti sóvárgás okai

A cukor iránti sóvárgás okai lehetnek a boldogtalanság, feszültség, stressz, depresszió és különböző környezeti tényezők. A kellemetlen érzések természetesen étvágytalanságot is kiválthatnak, azonban sokkal gyakoribb az, ha valaki nehéz helyzetében nassol, vagy zsíros ételeket fogyaszt. Mi lehet ennek az oka? Ha te is éreztél már nyugalmat és boldogságot egy tábla csokoládé vagy sütemény elfogyasztása után, akkor szinte tudod is a választ…

Mi lehet a megoldás az édesség iránti vágy leküzdésére?

Bár maga a függőség nem elfogadott jelenség – ám ahogy az a fentiekből is kiderült – az édességek és zsíros ételek iránti vágy hátterében gyakran állnak lelkiállapotunkkal kapcsolatos tényezők – így a megoldásnak is a lelkünkre kell hatnia. Azaz, a csodadiéták, receptek és étrend-kiegészítők valószínűleg nem szüntetik meg a kínzó édességvágyat. Az édes-cukros és zsíros ételek (mint például a csokoládé, vagy fruktózban dús cukorszirupos finomságok) fogyasztása kellemes érzéseket válthatnak ki bennünk, ezt a jó érzést pedig újra és újra át akarjuk élni. Ha boldogtalanok vagyunk, akkor gyakrabban nyúlunk átmeneti megoldást nyújtó pótszerekhez, ám a probléma ettől még nem oldódik meg.

peach2.jpg ()

Mit tehetsz?

1. Vedd igénybe pszichológus vagy kineziológus segítségét, aki segíthet kideríteni azt, hogy milyen lelki okok állnak a háttérben. A depresszió gyógyszeres kezelést is igényelhet, ezt szakember (pszichiáter) feladata eldönteni, ám szerencsére enyhébb esetekben közérzeteden és szenvedélyeiden szelídebb eszközökkel is javíthatsz.

2. Egyre több adat támasztja alá azt, hogy az omega-3 zsírsavak a jó közérzet megőrzésében is fontos szerepet játszhatnak. A rendszeres tengeri hal és/vagy halolaj fogyasztás az egészséges táplálkozás szabályainak betartása mellett kedvezően hathat az idegrendszerre – így közvetve akár az édesség iránti sóvárgásra is. Ha bármilyen gyógyszert szedsz, halolaj fogyasztása előtt, feltétlenül kérd ki szakember (dietetikus vagy orvos) tanácsát!

3. A rendszeres mozgás, légzőgyakorlatok és relaxációs módszerek is kellemes érzéseket válthatnak ki benned, javíthatnak lelkiállapotodon – így enyhíthetik azokat a kellemetlen érzéseket, amelyeket öntudatlanul a nassolással szeretnél „kezelni”.

4. Bár nem biztos, hogy teljes lesz a kielégülés, de ha legközelebb rád tör az édesség utáni vágy, kortyolj el egy nagy pohár 100%-os gyümölcslevet! Jó választás lehet a alma-meggy kombináció vagy a már jól bevált őszibaracknektár. Eltelítenek és hasonlóan kellemes érzést keltenek benned, miközben az extra kalóriákat megspórolod. Mert mindenünk a gyümölcs.

Ne feledd: Az édesség rabságából az egyik kitörési út – a holisztikus szemléletet is figyelembe véve –, ha boldogabbá, teljesebbé teszed az életedet!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X